Støv. ISAF Hold 8.
Fotograf: Jeanette Serritzlev, Presseofficer.
Dateret 25. januar 2010.

Missionsområder kan have højere luftforurening på grund af ødelagt eller manglende infrastruktur, forurening og ukontrolleret affaldsafbrænding og høj udledning af forurenende udstødningsgasser. Foto: Jeanette Serritzlev, Presseofficer.

Forsvarets Sanitetskommando har de seneste år modtaget henvendelser fra udsendte soldater og deres faglige organisationer, der er bekymrede for, at udsendelse til Kabul i Afghanistan kan medføre luftvejslidelser på grund af høj luftforurening. Soldaterne har efter hjemkomst oplevet luftvejsproblemer, mest i form af hoste.

 

På baggrund af bekymringerne har Forsvarskommandoen bedt Veterancentret om at foretage en undersøgelse af risiko for luftvejslidelser efter ophold i missionsområder. Undersøgelsen tager udgangspunkt i udsendelser til Kabul i Afghanistan.  

 

Missionsområder kan have højere luftforurening på grund af ødelagt eller manglende infrastruktur, forurening og ukontrolleret affaldsafbrænding og høj udledning af forurenende udstødningsgasser.

 

Luftforurening kan medføre sygdom især i lunger og luftveje. Derfor er det vigtigt at undersøge om ophold i missionsområder med dårlig luftkvalitet øger risikoen for luftvejssygdomme.

 

En anden væsentlig risiko ved udsættelse for luftforurening er åreforkalkningssygdomme i hjerte og hjerne. Derfor omfatter undersøgelsen også vurdering af risiko for hjerte-kar-sygdom.

- siger forsker ph.d.-studerende Christian Ditlev Gabriel Stoltenberg.

 

Undersøgelsens metode

Den primære gruppe af udsendte, der skal undersøges, er de personer der har været udsendt til Kabul i Afghanistan. Denne gruppe vil blive sammenlignet med andre grupper af udsendte soldater, nemlig dem der har været udsendt til andre områder af Afghanistan end Kabul, og dem der har været udsendt til henholdsvis Irak og Kosovo, samt dem der har været udsendt med Søværnet. Herudover er der en sammenligningsgruppe, som består af personer, der ikke har været udsendt, men som er blevet vurderet egnet til militærtjeneste ved Forsvarets Dag.

 

Undersøgelsen er en registerundersøgelse, og det undersøges, om der er forskel mellem grupperne i forekomsten af luftvejssygdomme og hjerte-kar-sygdomme. Sammenligning sker ud fra oplysninger registeret i forskellige sundhedsregistre.

 

Undersøgelsen gennemføres i samarbejde med Afdeling for Miljø og Sundhed, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns universitet.

 

Status

Den nødvendige bearbejdning og strukturering af data er færdiggjort. I løbet af foråret 2023 er de statistiske analyser af data gennemført.

 

I løbet af efteråret 2023 skal der udarbejdes en rapport over projektet, som forventes udgivet inden udgangen af 2023.

 

Samarbejds-partnere

Veterancentret undersøger i samarbejde med Afdeling for Miljø og Sundhed, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet sammenhængen mellem ophold i missionsområder, som dansk militært personel har været udsendt til, og efterfølgende risiko for luftvejssygdomme.

Sidst opdateret 31. juli, 2023 - Kl. 14.18