[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarets Mediecenter

Københavns Maraton 2011 blev vundet af en eliteløber fra Finland i tiden 2.21.44. Men hurtigste mand på de 42 km gennem Københavns gader var i virkeligheden veteranen John Mattias Nielsen fra Jydske Dragonregiment, der kørte løbet i en håndcykel. Desværre blev John Mattias Nielsen ledt på afveje kort inden mål, og han endte derfor dagen med at køre mere end 46 km og alligevel uden at få registreret en officiel tid.

John Mattias Nielsen var en af fire sårede veteraner, der kørte Københavns Maraton på håndcykler og de fire var så hurtige, at løbets officials flere gange ikke nåede at lukke for den almindelige trafik, når de fire kom kørende. Alligevel havde var de tilfredse med deres deltagelse.

- Det var en fin tur, specielt mens vejret var godt, sagde en anden af veteranerne, Chris Breum, kort efter at han var kommet i mål.

Gruppen af veteraner omfattede også omfattede et par psykisk sårede og en enkelt løber, der mangler en fod og løber med en protese. De brugte løbet som en del af deres forberedelse frem mod verdens største maraton i New York til november, hvor en britisk/amerikansk veteranorganisation har inviteret danskerne med for at indsamle penge og skabe opmærksomhed om veteransagen.

Det var første gang, at den arrangerende klub, Sparta, havde lukket op for andet
end løbere. Det var sket for at hjælpe veteranerne frem mod deres deltagelse i New York

- Vi synes jo, at der er rigtigt godt at man gør noget for nogen, der er i en så svær situation og vi synes, at det var en god historie at få dem med, så det gør vi gerne. Sport er måske noget af det, som kan være med til at give dem livet tilbage, sagde Dorte Vilbjerg, der er administrerende direkte i Sparta Løb.

Slæden med
Ud over veteranerne var forsvaret blandt andet repræsenteret ved den store maratonfest af et hold fra slædepatruljen Siruis. De havde, som det efterhånden er en tradition, medbragt en slæde som de skubbede og trak alle 42 km. På trods af den ekstra belastning kom holdet ind på kun lidt over 4 timer.

Se en reportage fra løbet på forsvarskanalen.