De bedste forudsætninger for din udsendelse

At deltage i internationale missioner kræver først og fremmest forberedelse, men god forberedelse handler om andet og mere end militær træning. Du vil derfor møde Veterancentret flere gange under din missionsforberedelse.

 

Bidraget fra Veterancentret er tilrettelagt efter tidligere erfaringer og beskrevet i en af vores bestemmelser. Veterancentret og ledelsesgruppen, der udsender bidraget, afstemmer løbende enhedens brug af Veterancentrets kapaciteter forud for, under og efter udsendelse, så de matcher den samlede enheds behov.

Brug for et godt råd?

Er du ansat i Forsvaret og har du problemer, der relaterer sig til international udsendelse, kan du få rådgivning og støtte af Veterancentrets socialrådgivere. Rådgivningen er individuel, og vi kan blandt andet støtte ved:

 

  • Personlige, helbredsmæssige og tjenstlige problemer
  • Familiemæssige problemer
  • Ensomhed
  • Økonomiske problemer
  • Sygemelding og arbejdsskade

Lær stresshåndtering

Veterancentrets psykologer underviser i stresshåndtering, også kaldet Operativ Stress Kontrol (OSK), så du har værktøjer til at håndtere pressede situationer. Her får du blandt andet kendskab til strategier om målsætning, spændingsregulering, visualisering og indre dialog. Vi underviser også i gruppesammenhængens betydning, krisehåndtering og psykisk førstehjælp.

 

Operativ stresskontrol er et materiale, som oprindeligt er udviklet af US Navy. Veterancentret har oversat og tilpasset konceptet til det danske Forsvar og underviser i strategier til at håndtere stress.

En befalingsmand med fuld oppakning og sløring gestikulerer med knyttet næve til kollega om fremrykning.

Operativ stresskontrol er en del af Hærens Reaktionsstyrke Uddannelse for de menige, ligesom ledere, der har et særligt ansvar for stresshåndtering, også modtager ekstra undervisning i operativ stresskontrol. Foto: Iben Valery

Vi klæder din leder på til krisestyring

Ledere får yderligere undervisning af Veterancentret for at styrke deres evne til krisestyring og ledelse af medarbejdere ved særlige hændelser og kendskab til krisereaktioner.

 

Ledersegmentet modtager derfor en udvidet undervisning i Operativ Stress Kontrol. Ledersegmentet undervises også i konflikthåndtering, hvordan Forsvaret ønsker at forebygge krænkende adfærd, og hvordan man som fører, leder og chef kommunikerer med pårørende.

En eksplosion af sort røg med ildkugle i ørkenen.

En kontrolleret sprængning ved Camp Bastion i 2013. Fotograf: Legér

En eksplosion af sort røg med ildkugle i ørkenen.

Sker der særlige hændelser, har ledelsen et særligt ansvar for at sikre soldaternes ve og vel. Fotograf: Simon Elbeck

Få afstemt forventninger med dine kære

Inden du udsendes, orienterer Veterancentrets socialrådgivere dig om forsikrings- og erstatningsforhold, ligesom vi anbefaler, at du udfylder ”Min Sidste Vilje.

 

Veterancentret orienterer også om måder at forventningsafstemme mellem dig og dine pårørende, ligesom vi giver gode råd til både sociale og familiære forhold og de mere praktiske forhold, man kan forberede inden en udsendelse.

Har du familie?

Det kræver noget helt særligt at være udsendt for Danmark. Ikke bare af dig der skal udsendes - men af hele familien. Derfor er det en god idé, at I forbereder jer grundigt sammen. 

Læs dig klogere

Veterancentret har udgivet tre foldere, der kan give dig en idé om, hvad du som udsendt eller pårørende kan forvente af perioden op til, under og efter udsendelse.