[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

"Jeg kunne godt tænke mig, at der kom mange flere arrangementer som eksempelvis udstillinger af materiel, flyshows og fremvisninger af flådefartøjer på selve dagen. Det ville give både pårørende og almindelige danskere bedre mulighed for at deltage, og samtidig bidrage til forståelsen for vores indsats," siger veteran og overkonstabel Kim Eg Thygesen, der er den oprindelige initiativtager til flagdagen.

Skrev til Søren Gade

Oprindeligt fostrede Kim tanken på ISAF-Helmand hold I, hvor både indtrykket af briternes omfattende veteranarbejde og af de særdeles hårde kampe, som de danske soldater pludselig stod over for, overbeviste ham om, at der var brug for, at danskerne kendte til og anerkendte den helt særlige indsats, de udsendte yder i missionerne.

Da han kom hjem skrev han et langt brev til daværende forsvarsminister Søren Gade, men det var først, da han kom TV i forbindelse med hans kampagne på sociale netværk på internettet, at der kom skred i tingene.

Flere politikere fra forsvarsudvalget gik ind og arbejdede for sagen, der endte med det, der i dag er Danmarks Nationale flagdag for udsendte danskere.

"Jeg var i Afghanistan på det tidspunkt, så der gik lidt tid før, det gik op for mig, hvor stort det her var," fortæller Kim Eg Thygesen.

Overkonstabel Kim Eg Thygesen er fra Gardehusarregimentet på Bornholm, og er selv veteran fra to missioner i Helmand og en i Kosovo med en Let Opklaringseskadron.