[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarets Mediecenter


Mere end 12.000 løbere stiller søndag til start i Københavns Maraton. Blandt dem adskillige med evner til at løbe de 42.195 km på mindre end 2 timer og 30 minutter. Men det bliver ikke en hurtig løber, der får den særlige opmærksomhed, der altid retter sig mod første mand på ruten. Det bliver, i hvert fald på en stor del af turen, fire skadede veteraner fra Helmand, der stiller op på håndcykler.
- Det er superfedt, at man kan komme til sådan noget her. Det betyder rigtig meget, at man kan være aktiv og være sammen med en masse gode kammerater, siger Chris Breum, der er en af de fire maratoncyklister. Han mistede begge underben, da hans køretøj ramte en improviseret sprængladning i Helmand i august 2009.


Ud over de fire veteraner på håndcykler stiller endnu en håndfuld skadede veteraner til start i maratonløbet. Tre af dem er psykisk skadede, men de sidste to har skader på benene og stiller til start med proteser. Veteranerne følges af en gruppe raske hjælpere. Veteranernes deltagelse i Københavns Maraton er først blevet arrangeret i løbet af foråret, og derfor har løberne ikke haft mulighed for at træne så meget, at de alle samme kan komme igennem den krævende klassiske distance. Men det er heller ikke et mål i sig selv. For Københavns maraton er i år blot et skridt på vejen frem mod deltagelse i verdens største maratonløb i New York til november. Her er de danske veteraner inviteret til at deltage af en britisk/amerikansk veteranorganisation, der bruger løbet til at samle penge ind til støtte for veteraner med skader. Selv om han kun har trænet på sin håndcykel i kort tid, satser Chris Breum på at gennemføre.
- Det er mit mål. Jeg regner med, at der bliver et fedt arrangement, men jeg har ikke særlige forventninger, og jeg tager det bare som det kommer, fastslår han.


Chris Breum og de andre kørende veteraner bliver sendt af sted fra Islands Brygge på søndag kl. 09.15 med eskorte fra militærpolitiet. 09.30 starter løberne. Et kort over ruten kan hentes på Københavns Maratons hjemmeside.

Se et indslag om Chris Breums forberedelse til Københavns Maraton på Forsvarskanalen.