[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Kursus er primært rettet imod soldater, politibetjente og andre udsendte som har svært ved at omstille sig fra ”krigs-mode” til ”freds-mode” efter hjemkomsten fra en mission.


Efter gennemførelsen af det første Kursus For Krigsveteraner i december 2010 er resultatet ubetinget så godt, at kursustilbuddet gentages i maj 2011. Programmet er udviklet i samarbejde mellem en initiativgruppe under soldaterforeningerne ved Gardehusarregimentet og Gerlev Idrætshøjskole.


Kursus For Krigsveteraner formidles bl.a. igennem de tre veteranhjem – beliggende i København, Fredericia og i Aalborg. Men det er også et udtryk for at ville skabe relevante tilbud til veteraner i Vestsjælland.


Kursus er udarbejdet i samarbejde med soldaternes lokale fagforeningsrepræsentanter i Vestsjælland, og det har fokus på, hvad soldaterne selv gerne vil. Det første kursus var overtegnet på få dage. Kursisterne var veteraner fra Balkan, Irak og Afghanistan. Der var selvsagt en stor spredning i erfaringer og levealder, hvilket viste sig at være en stor fordel for hele holdet.


 

Der sættes fokus på idrætslige udfordringer, som skal være lærerige og sjove; hvorledes man skal spise for at bevare sin fysiske og psykiske styrke; hvilke vanskeligheder man møder, under starten på en ny uddannelse eller et nyt arbejde; hvorledes man i forbindelse med sport kan styre aggression og holde fokus. Der vil blive lagt vægt på varierede udfordringer, som på forskellig måde kræver fysik, samarbejde, nysgerrighed, koncentration, motivation, vindermentalitet, individualisme og fairplay. Men gennemførelsen lægger også op til en passende blanding af sjov, underholdning, hygge og inspiration.


Følgende stikord knytter sig til idrætsmodulerne:

  1. Robust fysisk, holdsport/samarbejde, sjov;
  2. Morgensvømning eller løb;
  3. Streetmovement/parcour, mentaltræning;
  4. Kampsport, aggressivitet/indre ro/styrke, meditation;
  5. Leg/glæde, vindermentalitet og fairplay;

Der vil samtidigt blive lagt vægt på at dele erfaringer om de udfordringer, man har i dagligdagen som veteran – privat som arbejdsmæssigt. Der sigtes direkte efter at skabe et netværk, som kan holde blandt kursisterne efter kursus. Det viste sig efter Hold 1 at være tilfældet.


Kursisterne skal alle bidrage til det fælles erfaringsplot, som oparbejdes igennem kursus.


Kursus er kun muliggjort af, at der har været firmaer og fonde i Vestsjælland samt Kammeratstøtteordningen under De Blå Baretter, som har været forstående sponsorer, og som har doneret penge til disse kurser. De har således set formålet med at give et skulderklap til veteranerne.


Tilmelding sker via linket:


http://www.danskegardehusarforeninger.dk/kursus-for-veteraner-paa-gerlev-idraetshoejskole