[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Maurice Manuel ligner en erfaren klippeklatrer, som han klatrer op ad klippen iført hjelm, klatresele og klatresko med stive såler. Kun ved nærmere eftersyn, opdager man, at han mangler det højre ben.  Det blev sprængt væk i december 2010, da Maurice trådte på en improviseret sprængladning i Afghanistan. Det er  nu erstattet af en protese.

Fysiske skader ingen hindring for adventure

Maurice Manuel er sammen med16 andre fysisk sårede veteraner med på Soldaterprojektets Adventurecamp 2012 på Bornholm. Her er fysiske skader ikke nogen hindring for klippeklatring, rappelling eller udspring fra en otte meter høj klippe. I stedet kræver det lidt ekstra overvindelse og en anden teknik.

- De skal tænke på, hvordan deres krop reagerer. På grund af deres skade er deres vægtfordeling anderledes og de skal vide, om de kan have protesen på eller om de fx ved udspring bedre kan bryde vandet uden.  Det er en helt ny verden, og der skal tænkes kreativt og nyt både hos dem selv og hos alle os, der er omkring soldaterne, siger Rune Oland.  Han er hovedmand bag adventurecampen  og idrætskonsulent i Dansk Handicap Idrætsforbund og i Soldaterprojektet under Danmarks Idrætsforbund.

- Formålet med campen er, at vise soldaterne, at de stadig har nogle muligheder, selv om de har fået en fysik udfordring. Samtidig skal den være med til at sammentømre gruppen af sårede soldater, så de kan være med til at sikre en bedre rehabilitering af hinanden. Og så selvfølgelig at arbejde med deres med egne grænser, så de kan komme videre i deres liv. Og det er der også nogen, der har gjort i dag, fortsætter Rune Oland.

Overvindelse af grænser

En af dem, der flytter grænser, er Casper Thomsen, som fik sprængt sine underben væk i Afghanistan i december 2011, og nu går med proteser. Dem har han dog taget af, inden han skal springe i vandet fra en otte meter høj klippe. Derfor skal han sætte kraftigt af med armene og sørge for ikke at vende baglæns rundt, så han rammer ind i klippen på vej ned. Han tøver, da han sidder på kanten, men overvinder sig selv og tager springet.

- Der er langt ned, og jeg vidste ikke, om jeg ville gøre det, før de andre gjorde det. Men det var fedt, og jeg er glad for, at jeg gjorde det, siger han, da han er kommet tilbage på land.

Maurice Manuel behøver ikke overvinde grænser for at klatre op ad klippen. Og det kunstige ben er ikke nogen hindring for at nå toppen af den sværeste rute. Tværtimod.

- Jeg har fundet ud af, at der ikke er nogen begrænsninger. Der er nogle små ting, som jeg skal gøre anderledes. Det har været fedt, siger Maurice Manuel.