[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Karen Dahlin

Det er på baggrund af nogle sørgelige statistikker, at de to amerikanske veteraner, John Boerstler og Nathan Cook, tirsdag besøgte det danske Veterancenter. Selvmordsraten blandt amerikanske veteraner er nemlig tårnhøj, og langt flere amerikanske veteraner end danske havner i hjemløshed og kriminalitet. Derfor var formålet med deres besøg da også at blive klogere på den danske veteranmodel.

- Vi har mange problemer med det amerikanske forsvar og Veterans Affairs, når det kommer til at forebygge problemer med arbejdsløshed, misbrug, udfordringer i familien, hjemløshed, kriminalitet og selvmord. Det ser ud til, at danske veteraner har langt færre problemer med overgangen fra militært til civilt liv, siger John Boerstler.


Nathan Cook og John Boerstler vil forsøge at få nogle af de danske veterantiltag overført til USA.


Lærer af danskerne
De to veteraner fra Operation Iraqi Freedom 2004-2005 vil undersøge, om nogle af de tiltag, der møder de danske veteraner, kan overføres til amerikanske forhold. De arbejder begge med rehabilitering af amerikanske veteraner og var meget interesserede i at høre om den helhedsorienterede indsats, hvor blandt andet socialrådgivere, militærpsykologer og mentorer arbejder tæt sammen for at hjælpe veteranerne videre.

- Vi er begge veteraner, som har klaret overgangen fra militæret til det civile liv godt. Derfor ligger det os på sinde at finde løsninger på de problemer, vi har lige nu på veteranområdet, så vi er bedre forberedt på de problemer, som kommer, siger John Boerstler.

Læs interview med John Boerstler, Nathan Cook og oberst Jette Albinus, der er chef for Veterancentret i Politiken