[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af praktikant Louise Killen fra 10. klasse

Turen gik til Slagelse, da oberst Jette Albinus skulle på besøg i Veteranhaven. Der mødtes hun med René Pamperin, som har været hårdt ramt efter sin sidste at udsendelse til Afghanistan.

René skabte Veteranhaven, fordi han selv mærkede en ro ved at befinde sig i en have omgivet af natur. Det var der, han fik ideen til, at alle udsendte burde have den mulighed. Senere oprettede han så Veteranhaven, som nu er tilgængelige for alle, og med mange muligheder, som hele tiden bliver opdateret.

Mange projekter
I Veteranhaven er de i gang med at bygge en Rundbuehal til opbevaring af ting og til et muligt arbejdssted, når vinteren trænger på. Derudover har de også diverse sideprojekter, som et hønsebur, en kopi af den oprindelige Trelleborg, som de overvejer at kalde Veteranborgen, samt andre småprojekter, så der er hele tiden et eller andet sat i gang. René siger, at han oplever, at folk spørger til, hvornår de regner med at være færdige. Til det svarer han: ”Det er vi aldrig. Det er vigtigt for os, at vi ikke bliver stressede.
Det tager den tid, det tager”.

Oliver fik hjælp
Jette mødte også veteranen Oliver, som arbejder på stedet. Han har i over et år levet i sin bil. ”Jeg var jo hjemløs”, fortæller han. Oliver fik hjælp af mentor og beskæftigelsesrådgiver Elisabeth og socialrådgiver Anne, begge fra Veterancentret. Det medførte, at han den dag i dag har fået både arbejde i Veteranhaven samt et sted bo, hvor han nu kan have besøg af sin søn.

Jette Albinus er meget begejstret for Veteranhaven. ”Det er et godt projekt, som giver veteranerne ro og selvværd. Det giver veteranerne en mulighed for at finde tilbage til et værdigt liv. Der er også mange gode muligheder for både veteraner og pårørende”, siger hun efter besøget.