[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

At være pårørende kan være en svær rolle. Sådan er det også for pårørende til psykisk skadede veteraner. Derfor har Veterancentret udarbejdet en lille folder kaldet OBS – vær OBS på veteranen, som skal guide veteraners pårørende og netværk til, hvornår man skal reagere på ændrede trivselsmønstre i veteranens liv.

- Vi har fået flere og flere henvendelser fra pårørende, som kan være meget i tvivl om, hvor bekymrede de skal være for deres veteran. Han eller hun har måske ændret sig og virker til ikke at have det så godt som før, men hvornår skal man egentlig reagere. Dét prøver vi at klæde de pårørende på til med denne guide, siger Julie Wedel Gjelstrup fra arbejdsgruppen i Veterancentret, der har udviklet folderen.


Fra grøn til rød

Guiden lister en række typiske symptomer op, som typisk viser sig, når man er presset mentalt. Alt efter om veteranen er påvirket en smule, noget, en del eller meget af symptomerne, går guidens farvekode fra grøn og ingen problemer til gul, hvor der er noget at bemærke til orange, hvor man bør reagere og til rød, hvor Veterancentret kraftigt anbefaler, at man som pårørende eller frivillig reagerer.

- Vi ved, at det kan være svært at starte sådan en samtale, når man er bekymret for andres ve og vel. Her er guiden også tænkt som et redskab, man kan støtte sig til, og sammen med veteranen gennemgå symptomerne og have en fælles snak om den mentale sundhed, siger Julie Wedel Gjelstrup.

Guiden fås på landets Veterancentre og kan downloades her.