[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

I denne weekend afholdes fjerde og sidste træningssamling for de 25 skadede veteraner, som er en del af det danske Invictus Games-hold. Konkurrencen i Sydney i oktober, som alle træner op til, er kommet væsentligt tættere på.

Træningspassene bliver nu skærpet yderligere med test og konkurrencelignende vilkår. Samtidig skal atleterne fokusere på at udvikle fællesskabet på denne træningssamling og  finde et fælles værdigrundlag og ståsted for holdet.

”Lige nu bruger vi arbejdet med at finde holdets fælles værdier til at opbygge vores ”familie”, som jeg kalder det, hvor vi er mere åbne og kan diskutere. Vi har også fået større respekt for hinanden,” siger holdets kaptajn Kim Wilsborg.


Afgørende i Sydney

Det er teammanager Claus Bodilsen fra Forsvarets Sundhedstjeneste, der kører Invictus-projektet i Danmark, som har sat fælles værdier på skemaet. Og netop dét at få skabt en fælles kultur på holdet, så de kan støtte hinanden, bliver afgørende for atleterne sidenhen, fortæller teammanageren.

”Når du yder max preformance, så er du på grænsen af dig selv. Og når man arbejder dér på grænsen, så er risikoen for en fiasko lige om hjørnet. Og derfor er det vigtigt, at du er tryg i dine omgivelser. At du ved, at der ikke er nogen, der griner af dig bagefter, men ved, at der er nogen, der kommer og klapper dig på skulderen. Og derfor er det vigtigt at skabe en kultur på et hold, hvor folk kan fyre sig selv fuldstændig af.”

”Og jeg ved bare – blandt andet fra sidste års Invictus Games, at det er vigtigt at have talt om de her værdier, så atleterne har den samme målsætning.”, fortsætter Claus Bodilsen.


Også på holddisciplinen siddende volleyball har deltagerne snakket forventningerne til træning og konkurrence igennem. Foto: Anders Fridberg, VFK.

Allerede kommet langt

Når holdkaptajn Kim Wilsborg læser holdets nu nedskrevne værdisætning, kan han se, at holdet også ser længere end til konkurrencerne i Sydney. For deltagerne vil alle som én gerne blive bedre versioner af dem selv.

”Vi har værdier med som tillid, forståelse og gensidig kommunikation. Og det er værdier, der kan bruges videre i livet, for hvis man opbygger fælleskab med andre og taler sammen, så bliver man også et mere helt menneske,” siger Kim Wilsborg og fortsætter:

”Jeg synes virkelig, at der er mange mennesker (på holdet, red.), som er vokset meget. Det tror jeg, de gør, fordi de føler sig sikre. Og jeg håber, det er noget, de kan bruge fremadrettet til at komme videre på."