[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

PTSD er en af de bogstavsdiagnoser, som godt nok har fået en plads i det danske sprog, men som de færreste danskere nemt og præcist kan definere. For hvad er en posttraumatisk belastningsreaktion egentlig? Det spørgsmål søger Veterancentret at gøre os klogere på ved at udgive en ny brochure om PTSD hos veteraner.

- Som mennesker kan vi jo godt lide at putte ting i kasser. Men PTSD er ikke en simpel diagnose og kan komme til udtryk på mange forskellige måder, alt efter hvem man er, og hvad man har været udsat for, siger en af de to forfattere, specialkonsulent og militærpsykolog Nikolai Roitmann fra Veterancentret.


Tre typiske symptomgrupper

De to forfattere skitserer tre hovedgrupper af symptomer, som kendetegner PTSD. For det første genoplever mange veteraner den voldsomme hændelse, de har været udsat for, igen og igen, enten i form af mareridt eller en indre film, der kører uden, veteranen kan trykke på stop.

For det andet er det også et typisk kendetegn, at kroppen har et højere alarmberedskab: veteranen kan være nervøs og på vagt og have svært ved at koncentrere sig. Det tredje typiske kendetegn er, at veteraner, der lider af PTSD, ofte forsøger at undgå ting, som minder dem om ubehagelige oplevelser.


Kompleks PTSD

Derudover skelner forfatter Nikolai Roitmann og Janne Forsberg Hertz også mellem almindelig PTSD og kompleks PTSD.

- Kompleks PTSD er i en anden liga, hvor man udover at være præget af ovennævnte symptomer, bliver påvirket mere generelt: Veteranens relationer med andre kan være negativt påvirkede, veteranen kan have et negativt billede af sig selv, eller veteranen kan have svært ved at regulere sine følelser, siger specialkonsulent og militærpsykolog Janne Forsberg Hertz.

I brochuren gennemgår de også, hvordan man behandler PTSD og specifikt om de forskellige behandlingstilbud i Veterancentret. Derudover er der også et afsnit for pårørende til veteraner med PTSD.