[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Sidse Lillebæk Veje og Kristina Schønnemann Jensen

De er tidligere udsendt under dansk flag, men faktisk har Danmark udsendt både grønlandske og færøske mænd og kvinder i international mission.

Derfor har et af tiltagene under Regeringens Servicetjek af Veteranpolitikken til formål at udbrede kendskabet til veteranindsatsen i denne del af det danske Rigsfællesskab. Og det var netop i denne anledning, at Veterancentret i juni besøgte Færøerne for at mødes med relevante samarbejdspartnere.

- Et af de samarbejder, vi har fået etableret på besøget, er med to psykologer, der fremadrettet kommer til at fungere som netværkspsykologer for Veterancentret på Færøerne. Det betyder helt konkret, at veteraner nu kan komme til visitationssamtale og gå til psykologsamtaler på Færøerne, siger chefpsykolog Anne Seehausen Hansen, der er chef for Militærpsykologisk Afdeling ved Veterancentret.

Socialrådgivere og frivillige klædt på

Derudover underviste Veterancentret også 15 socialrådgivere, der til daglig arbejder med socialfaglige og arbejdsmarkedsfaglige opgaver. Her blev de blandt andet klogere på, hvilke symptomer, der typisk optræder hos personer med PTSD, og hvor stor betydning netværket har for støtten til veteraner.

Der blev også holdt møde med seks frivillige og en orlovspræst. De hørte bl.a. om, hvordan man som frivillig bedst kan støtte op om veteraner, der har behov for støtte.

- De tilbagemeldinger, vi har fået på besøget, var, at det var godt og lærerigt for både professionelle og frivillige at få sat fokus på området. Samtidig kunne de forskellige parter også godt se værdien i at samarbejde med hinanden på Færøerne og med os i Danmark. Og det ser vi meget frem til, siger Anne Seehausen Hansen.

Veterancentret planlægger at foretage et lignende besøg til Grønland i sensommeren 2018.