[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

I marts begyndte samarbejdskonceptet Fælles om veteraner officielt. Under den overskrift ønsker Veterancentret at styrke det kommunale samarbejde og inspirere kommunerne til at tage aktivt stilling til, hvilke målsætninger den enkelte kommune har for arbejdet med veteraner.
 
I løbet af de første tre måneder har Vordingborg, Horsens, Varde, Gentofte og Hedensted kommuner underskrevet en officiel samarbejdsaftale med Veterancentret. Der er dog kog i gryden også andre steder i landet, fortæller udviklingskonsulent Louise Lau Justesen, der fra Veterancentrets hovedkontor i Ringsted har overblik over de kommunale samarbejder, som Veterancentrets medarbejdere ude i landet er en del af.

"Meldingerne ude i landet er, at der er flere kommuner, som snart vil indgå en aftale. Især i de kommuner, hvor der allerede er en veterankoordinator, oplever vi udbredt interesse for samarbejdet. Når det så er sagt, så tager det tid at sætte de her aftaler op på politisk stillingstagerniveau landet over," siger Louise Lau Justesen.


Flere aftaler i efteråret

Hun forventer, at antallet af underskrevne aftaler vil stige markant henover efteråret, når Fælles om veteraner-projektet har levet ude i kommunerne i mere end et par måneder. Selve aftalen er et formelt bevis på et samarbejde, men papiret er ikke det vigtigste, fortæller hun.

Det vigtige er al det, der går forud for en underskreven samarbejdsaftale: At Veterancentrets medarbejdere kan samarbejde på sagsbehandler-niveau med kommunerne om veteraner og pårørende, fortæller Louise Lau Justesen. Heldigvis er Veterancentret langt fra den eneste spiller på banen til at gøre opmærksom på veteransagen lokalt.

"Flere af de frivillige aktører har gennem en årrække lagt kræfter i at synliggøre, at veteraner kan være en særlig målgruppe for den enkelte kommune. Vi oplever derfor en stor opbakning fra de frivillige, og så begynder det for alvor at give mening, når vi gerne vil være ”fælles om veteraner”, siger Louise Lau Justesen, der ikke er i tvivl om, at den frivillige indsats rykker ude i kommunerne.

"Når vi alle står sammen om et fælles mål om at anerkende vores veteraner, gør det vitterligt en forskel for veteranen."

Artiklen her er også bragt i Veterancentrets eksterne nyhedsbrev i juni.