[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Karen Dahlin

Motion g fællesskaber kan noget helt særligt – ikke kun fysisk men også mentalt. Det var hovedtemaet på dagens konference ´Det hele menneske´, der i dag blev afholdt på Christiansborg. Det er Danmarks Idrætsforbund, Dansk Arbejder Idrætsforbund og Yildiz Akdogan, der er psykiatriordfører og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, der havde inviteret til konferencen. En af talerne på konferencen var hjerneforsker Peter Lund Madsen, som forklarede, hvorfor idræt og motion kan hjælpe veteraner med psykiske efterreaktioner på fode igen.  

”Hjernen bestemmer ikke selv, hvad den vil tænke, men motion kan hjælpe med at stoppe negative tanker og tankemylder på en effektiv måde,” sagde Peter Lund Madsen.

Konferencen blev åbnet af Mai Mercado, og blandt hovedtalerne var veteran Jonas Hjorth Andersen, der var udsendt til Afghanistan i 2010, og blev diagnosticeret med svær depression og PTSD i 2013. Han fortalte om hvordan, idræt havde hjulpet ham ud af en tilværelse, hvor han isolerede sig foran fjernsynet med slik og kage.

”Veterancentrets opgaveløsning blev meget tydelig i Jonas indlæg, hvor han fortalte om sit rehabiliteringsforløb, som blandt andet Soldaterprojektet og Veterancentret har været inde over. I dag blev Forsvarets sociale ansvar eksemplificeret gennem Jonas fortælling,” siger oberst Susanne Lund, der er chef for Veterancentret.

Konferencen blev afsluttet med en paneldebat med repræsentanter fra det psykiatriske og socialpolitiske område.