[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Sebastian Søby

Hvordan påvirker det børnene, når far eller mor har psykiske efterreaktioner efter en udsendelse? Det var temaet, da Varde Kommune d. 18. september lagde lokaler til efterårets første fyraftensmøde for pårørende til veteraner. Det blev en aften, hvor deltagerne ikke alene fik en masse viden med sig hjem, men også fik mulighed for at dele deres historier med hinanden og få hjælp til de problemer, der fylder hos dem.

Psykolog Bente Burke fra Rigspolitiets Psykologtjeneste indledte aftenen med et oplæg om psykiske efterreaktioner, hvordan det påvirker familien, og hvordan vi hjælper børnene. Her fortalte hun om det pres, der lægges på partneren, og hvor vigtigt det er at passe på sig selv, hvis man skal kunne hjælpe sine børn.

”I er rigtig meget på, men der er ingen, der kan holde til hvad som helst. Derfor skal I finde de ting, der giver jer energi og overskud igen. Det kan være at gå en tur ved vandet, spille tennis eller mødes med en veninde. Det er forskelligt fra person til person, så man skal finde sin egen strategi for, hvordan man restituerer. Man skal finde øerne med ro. Man kan godt svømme mellem dem, men hvis der er for langt, drukner man,” fortalte Bente Burke.

Herefter handlede resten af aftenen om, hvordan børn forstår og reagerer forskelligt, og hvordan omgivelserne bedst støtter dem i forhold til deres alder og reaktioner. Der blev givet flere praktiske eksempler, ligesom de fremmødte pårørende bidrog med deres egne eksempler og spørgsmål.

Stadig ledige pladser
Fyraftensmøderne fortsætter hen over efteråret, og det er stadig muligt at komme med.

  • Aarhus Veteranhjem Midtjylland 2. oktober fra kl. 17 - 19.30
  • Høvelte KFUM soldaterhjem 27. november fra kl. 17 - 19.30
  • Slagelse Antvorskov kaserne 28. november fra kl. 17 - 19.30

Skriv til vetc-ktp-brobyggerne@mil.dk, hvis du ønsker at deltage på et af de kommende fyraftensmøder.

Læs mere om arrangementet på her: Invitation