[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

13 pårørende har denne weekend haft mulighed for at opleve, hvad det vil sige at være en del af det danske Invictus Games-projekt. Holdet, der består af 24 fysisk og psykisk skadede veteraner, træner hver især to forskellige sportsdiscipliner frem mod de internationale games i maj i Nederlandene. En af veteranerne er Kasper Bille Nielsen, der har inviteret sin kone Sidsel Bille Nielsen med på træningssamlingen i Vejen.

”Det betyder meget at have en pårørende med. At kunne give hende lov til at opleve den atmosfære, som Invictus er og giver, og at se mig i dét, og hvilken ro jeg oplever her, dét er fedt,” siger Kasper Bille Nielsen.


En mere afslappet mand

Kasper Bille Nielsen lider af posttraumatisk stress (PTSD), og det betyder blandt andet, at små hverdagsting derhjemme som at handle kan være stressende. Derfor har det været en god oplevelse for hans kone Sidsel at se en mere afslappet Kasper til træningssamlingen.


Sidsel Bille Nielsen sikrer sig, at hendes mand er okay efter at have ydet maksimalt til en seks minutters rotest.  Foto: Kristina Schønnemann Jensen

”Hernede kan han gå i et stort idrætscenter sammen med en masse, masse mennesker og egentlig være afslappet i dét. Der er noget tryghed i, at han ved, at alle de andre (veteraner, red.) støtter ham, ligesom de ved, jamen ser man sådan ud, så er det fordi, man er presset,” siger Sidsel Bille Nielsen og fortsætter:

”Her er han accepteret på en anden måde, og det fjerner noget pres. Derfor er det rart at se ham bevæge sig frit rundt, sammen med mig, med paraderne nede.”


Glæden over et nyt fællesskab

Ud over ægtefæller tæller gruppen af pårørende også kærester, forældre, søskende og gode venner. De vil bogstavelig talt stå på publikumsrækkerne, når veteranerne skal konkurrere til Invictus Games i Haag. På samme måde har de pårørende også en rolle i at støtte veteranerne, der de næste måneder vil udfordre deres psykiske skader og flytte grænser.

Charlotte Risvig Jørgensen er søster til en af holdets andre deltagere, Kasper Holm. Hun oplever, at hendes bror har betalt en høj pris for at være udsendt af Danmark, men også at han gennem Invictus Games allerede har fundet en nyt fællesskab.

”Det gør mig helt vildt glad at se ham sammen med de her nye kammerater. Det er meget tydeligt at se, at de har tillid og tryghed til hinanden. Godt nok er de måske nogle ”hårde” drenge, men jeg har også set, at de er henne og give hinanden et kram og et klap på skulderen. Så de har bare noget sammen. Og jeg håber på, at dét i sig selv kan gøre, at Kasper måske kan komme af med noget af det, han går og tumler med.”