[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Gudrún L. Höskuldsdóttir er veteranernes nye indgang til Guldborgsund Kommune, der netop har vedtaget en veteranstrategi. Hun er uddannet ergoterapeut og har været ansat i fire år i Guldborgsund Kommune med forskellige fysiske tilbud samt undervisning til borgere med stress, angst og depression. Og de erfaringer, forventer hun vil komme hende til gode, når hun skal arbejde med veteraner.

”Fysisk træning løfter altid stemningen, og når man træner, så får man et skud gratis endorfiner, som man kan bruge til at arbejde mod en bedre tilværelse,” siger Gudrún L. Höskuldsdóttir, der startede som veterankoordinator i november.

Derfor har hun tanker om at bruge denne kombination af motiverende samtaler og fysisk aktiviteter såsom yoga eller måske bare det at mødes for at gå en tur, som et led i sit arbejde som veterankoordinator.

”Det at komme ned og træne sammen med mig, det virker på nogle måske ikke så krævende, som hvis man skal mødes til en samtale inde hos kommunen,” siger Gudrún L. Höskuldsdóttir.


Fællesskabet i førertrøjen

En af de ting, der har bekræftet hende i, at veteraner kunne være spændende at arbejde med, er arbejdet med et fællesskab. Det oplevede hun blandt andet, da hun i sommer var navigatør i Ride 4 Rehab, et ambitiøst cykelprojekt af Dansk Idrætsforbunds Soldaterprojekt, hvor fysisk og psykisk skadede veteraner cyklede fra Frederikshavn til København.

”Jeg fik mulighed for at lære en masse veteraner at kende og kunne se, hvordan de voksede med opgaven. Der var en del, der af forskellige årsager måske ikke havde fået trænet så meget, som det kræver at køre Danmark rundt, men den stædighed og det sammenhold, de fik fra fællesskabet, det løftede dem. Det var meget smukt at se,” siger Gudrún L. Höskuldsdóttir


Klar til samarbejde

Der er mange på veteranområdet, der arbejder med idræt, og derfor har Gudrún L. Höskuldsdóttir allerede haft flere følere ude hos mulige samarbejdspartnere. I januar deltog hun i Veterancentrets to opsamlinger efter et andet stort sportsevent for veteraner, Invictus Games, for at suge til sig.

”Jeg vil gerne se, hvordan andre arbejder med fysisk træning og personlige mål. Efter sådan nogle store events er det meget normalt, at der kan komme en nedtur bagefter for atleten, og derfor er det interessant at se, hvordan man så følger op og griber ind."