[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Edith Lauglo Endsjø, Forsvarsakademiet, og Kristina Schønnemann, Veterancentret

Torsdag den 14. marts indviede Hærens Officersskole en mindevæg med billeder af officersskolens faldne fra 2. Verdenskrig og frem. Familierne til de faldne officerer fra Afghanistan deltog sammen med en række generaler og chefer fra Hæren samt chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Henrik Ryberg.

Chefen for Hærens Officersskoles, oberst Nicolas T. Veicherts mindede om officerens særlige ansvar i krig under sin tale:

”Når vi hylder de faldne officerer fra Hærens Officersskole er det en anerkendelse i sig selv, fordi officererne bag mig hver og en døde i kamp for deres land. Og når vi hylder de faldne officerer, er det også en påmindelse til os, der arbejder på officersskolen – og det gælder både kadetter og stab – om, at vi har påtaget os et helt særligt ansvar,” sagde Veicherts.

”Det er en del af korpsånden, at officerskorpset går forrest med det ansvar og den risiko det indebærer at være udpeget til at føre i krig. Populært sagt er vores ansvar at turde, hvor andre tøver. Det gælder både risikoen for at begå fatale fejl i live – og når man som kammeraterne her bag mig møder døden,” sagde obersten og sluttede sin tale af med at ære de faldnes minde.


Freden kommer ikke af sig selv

Feltpræst Ole Bach Piekut talte om, hvordan billedvæggen viser, at friheden og freden desværre ikke kommer af sig selv, men at det kræver selvopofrelse. Piekut bemærkede også, at vi skal huske de faldne, for på den måde at vise kærlighed. Vi husker, fordi det betyder noget for os, og vi skylder at huske dem, der kæmpende friheden for os.

Fotografierne er også foreviget i minde og biografibogen Mindehallen på Hærens Officersskolen, som er skabt i samarbejde med Hærens Officersskole og Forsvarsakademiet. Bogen giver en personlig beskrivelse af de faldne soldater under besættelsen eller under international mission, og indeholder en beretning om det skæbnesvangre øjeblik, hvor de faldt.


Mathilde Fengers malerier er en historisk dokumentation, der er set og frosset fast med kunstnerens øjne. Foto: Josefine Grønbek Klarskov, Hærens Officersskole.


Studiemiljøområde dedikeret til Afghanistan-krigen

Samtidig med indvielsen af mindevæggen havde Hærens Officersskole også fernisering på en ny permanent udstilling af malerier af motiver fra Afghanistan.

Billederne er kunstneren Mathilde Fengers, som på eget initiativ i 2010 besøgte ISAF hold 10 i Helmandprovinsen, og hvor hun skildrer både dagligdagen for soldaterne samt kritiske øjeblikke om liv og død. Fengers billeder illustrerer alt fra soldaters undervisning af kvinder i Gereskh, til livet på basen og hjemkost til Danmark.

Du finder Afghanistan-udstillingen i Buegangen ud mod Roskildevej, der fremover bliver et nyt studiemiljøområde for kadetterne, hvor de kan spejle sig i tidligere soldater som har kæmpet i krigerne efter murens fald.