Lytter til podcast

I 2020 blev der produceret mange podcasts om veteraner. Foto: Mads Ullerup

Hvis du trænger til at afbræk fra slud, sjap og covid-19 restriktioner, så kan en god podcast måske være et glimrende alternativ. For tiden vrimler det med spændende podcasts om veteraner og deres pårørende.

 

Podcastserierne er som regel bygget op omkring den stærke personlige fortælling om enten veteranerne selv eller deres pårørende. Gennem interviews og lydoptagelser fra krigszonen, kommer vi helt tæt på begivenhederne.

 

Du finder blandt andet den livsbekræftende historie om soldaten, der burde være død, men som mirakuløst stadig er blandt de levende. Du finder historien om pigen, der forsøger at finde meningen med den familietragedie, der udspillede sig for 20 år siden, da hendes far sprang sig selv og pigens lillebror i luften med en bombe. Du finder også historien om veteranen og realitystjernen, Philip May Dreier Mikkelsen, der fortæller om tabet af fem soldaterkammerater. Du kan også se frem til en serie om de danske veterankvinder, der siden 1992 har været udsendt til krig og kampzoner i Irak, Afghanistan og på Balkan. Sidst men ikke mindst, vil der også være mulighed for at lytte med, når Folk og Sikkerhed debatterer den danske veteranindsats.

 

Herunder bringer vi dig et overblik. God fornøjelse med lytningen.

Advarsel: Vi gør opmærksom på, at der kan forekomme stærkt indhold.

 

Oversigt over podcastserier om veteraner 2020

Denne podcastserie er blevet til i et samarbejde mellem Veterankortet og Jakob Sloth Linneberg fra Ugli Fruit Podcasting. Jakob drager ud i landet og møder en række af de tidligere soldater som har været i krig for vores land. Men han kommer ikke bare for at drikke kaffe. Han kommer for at forstå. Forstå hvorfor de valgte den livsfarlige tilværelse som soldat, og hvordan de kunne sige farvel til familie og venner for at drage i krig. Men han vil også prøve at forstå, hvordan man skaber sig en ny identitet med mulige fysiske og psykiske mén, når tiden som soldat er slut.

Lyt med her: Veteranhistorier - Ugli Fruit Podcasting

Den 21. juli 2005 skulle 9-årige Maya Nilsson have været til sin lillebrors 5-års fødselsdag på en villavej i Odense. Men i sidste øjeblik ændrede hendes far planerne, og kort før festen fik Maya en besked, som hun aldrig vil glemme: Farens sidste fødselsdagsgave til lillebroren var en bombe. Mayas far Bjørn havde taget sit eget liv, og han tog lillebroren Marc med sig i døden. I denne podcast undersøger Maya sin familietragedie og forsøger at blive klogere på, hvad hendes far var udsat for i sine 20 år som soldat, som fik ham til at gøre en ende på sit eget og lillebrorens liv.

Serien er produceret af Silke Fensman.

Lyt med her: https://podimo.com/dk/maya

En serie der dykker ned i en af landets mest feterede realitystjerner, Philip May Dreier Mikkelsens', dystre fortid med ar på sjælen fra sin tid i militæret. Her mistede Philip sammenlagt fem venner i både Danmark og Afghanistan, og efter mange års selvmedicineret flugt fra sine mareridt, sin stress og PTSD, så er Philip klar til at tage en rejse indad og finde sig til rette med sin fortid inden han skal være far for Vilmar.

Serien er produceret af DR. 

Lyt med her: Krigens reality | DR LYD

Danske kvinder har siden 1992 været sendt til krig og kampzoner i Irak, Afghanistan og på Balkan. Undervejs er de blevet mødt med skepsis, ikke bare i Forsvaret, men også fra resten af samfundet. Mange kvinder har aldrig før fortalt om deres tid i uniformen. Nogle har ikke følt, at man ville høre deres erfaringer. Andre har haft svært ved at tale om det. Men her fortæller de om kamp, kammeratskab, og hvordan kvindeligheden træder frem i krigszoner.

Serien er produceret af DR.

Lyt med her: Kvinder i krig | DR LYD

Denne podcast er en del af Forsvarspodcasten, der i denne udgave sætter fokus på veteraner i Danmark. I studiet har de besøg af veterankoordinator Liv Winterberg Lykkegaard fra Fredericia kommune og Ann-Christina Salquist som er veteran, selvstændig erhvervsdrivende og som har mange års erfaring inden for veteranområdet blandt andet fra en tidligere stilling som sekretariatsleder i Soldaterlegatet.

Denne podcast er produceret af Folk og Sikkerhed.

Lyt med her: Forsvarspodcasten - "Veteranstrategi: magtkampe, succeser, og blåøjede visioner" | Folk & Sikkerhed (folkogsikkerhed.dk)