Kortklippet mand med briller og overskæg sigter med sit ene øje. På sin hage holder han med hånden en udspændt buestreng og gør klar til at skyde.

Allan Petersen er en af de seks psykisk skadede veteraner, der allerede har nået deres målsætninger i det rehabiliterende projekt Invictus Games. Foto: Anders V. Fridberg.

Af Kristina Schønnemann, Veterancentret og Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

 

Tilbage i sommeren 2019 satte 24 psykisk skadede veteraner sig et mål. Et mål om, hvad de hver især ønskede at ændre i deres hverdag, og hvordan de kunne bruge rehabiliteringsprojektet Invictus Games til at nå deres drømme for fremtiden.

 

Siden da har de trænet i forskellige sportslige discipliner, imens de alle har arbejdet med deres personlige målsætninger i rammen af sport og et fællesskab med de andre deltagere på det danske Invictus Games hold. Bedst som året 2020 snart rinder ud, har i alt seks veteraner nu valgt at træde ud af programmet, fortæller team manager Claus Bodilsen fra Forsvarets Sanitetskommando.

 

  Fælles for de seks er, at de ikke længere oplever Invictus-programmet som udvikling, men som værende i vejen for andre dele af deres liv. Det kan f.eks. være rollen som forælder, kæreste og venner eller arbejdslivet, som de hellere vil prioritere. De har opnået deres målsætninger med deltagelsen i Invictus-programmet, og det, synes jeg, bare er sindssygt flot gået af dem alle hver især,

siger team manager Claus Bodilsen.

 

Målet er nået

 

Det betyder også, at de ikke vil deltage, når det danske hold i maj 2021 rejser til Haag i Holland for at dyste i det store multisportsstævne Invictus Games med skadede veteraner fra resten af verden. En af de veteraner, der har sagt nej tak til den sidste oplevelse med Invictus Games, er Danny K. Jørgensen på 32 år.

 

”Det at tage med til Holland i 2021 kunne måske give en følelse af personlig sejr. Når man har trænet op til noget og få det fuldført. Men det behøver jeg ikke," siger Danny K. Jørgensen og fortsætter:

 

  Jeg har fuldført det, jeg ville have ud af Invictus. At det skulle give mig noget ballast til at klare andre udfordringer i hverdagen og skabe noget overskud, og det synes jeg, at det har givet.

 

Læs mere: Læs hvordan Danny oplever, at hans liv i år er gået op i en højere enhed.

Mand ligger på en bænk og løfter en vægtstang. Ansigtet er trukket i en grimasse.

Danny K. Jørgensen trænede før til disciplinen powerlifting, men har nu valgt at fokusere på privatlivet og arbejdslivet. Foto: Anders V. Fridberg.

Mand ligger på en bænk og løfter en vægtstang. Ansigtet er trukket i en grimasse.

Allan Petersen vil nu uddanne sig til dykkerinstruktør, som er en hobby, der fylder ham med ro. Foto: Anders V. Fridberg. 

 

Har fundet troen på sig selv

 

En anden deltager, der også har valgt at slutte på det danske hold, er den 49-årige Allan Petersen.

 

”Jeg har for længe siden opfyldt de målsætninger, som jeg havde sat for min Invictus Games-deltagelse. Det var at komme tro mere på mig selv og at komme af med min sociale fobi. Og jeg har fået prøvet mig selv af i konkurrencesituationer i bueskydning, som også var et mål,” siger Allan Petersen.

 

Veteranen fra Fyn tog derfor sin deltagelse op til grundig overvejelse, da deltagerne i forbindelse med udsættelsen af stævnen, blev bedt om at formulere nye målsætninger

 

  Jeg kunne ikke umiddelbart finde en målsætning, som jeg ikke også kunne opnå uden for Invictus Games. Desuden vil jeg gerne i gang med en uddannelse til dykkerinstruktør, og det vil kræve så meget af mig, at min deltagelse i Invictus Games vil komme til at stå i vejen, og så vil jeg ikke spærre en plads for en anden, der har mere behov,

siger Allan Petersen.

Det danske Invictus Games hold

De seks deltagere, der har valgt at træde ud af Invictus Games Team Denmark er:

Danny K. Jørgensen, Allan Petersen, Gijs Ouwehand, Marc Fischer, Jonathan Friis Stanfeld samt en sidste veteran, der ikke ønsker sit navn offentliggjort.

Forsvarets Sanitetskommando og Veterancentret har været i kontakt med tidligere ansøgere til Invictus Games projektet for at se, om nogle af dem i dag er et sted, hvor det at træde ind på det danske hold kan bidrage positivt til deres rehabilitering.

Heraf har to tidligere ansøgere og deltagere valgt at træde ind på holdet: Tommi Hansen og Bubby Jacobsen. 

Det danske Invictus Games hold er altså nu på i alt 20. Holdet vil repræsentere Danmark ved Invictus Games i Haag, Holland den 29. maj til 5. juni 2021.