Pige står i sit klasselokale iført militært basis og hjelm.

Det var forbundet med svære følelser, da Astrids far skulle udsendes. Heldigvis hjalp det, da hendes klasselærer involverede hele klassen i et tema om soldater, udsendelse og afsavn. Foto er delt med tilladelse fra Astrids mor.

Skal du så i krig? er titlen på et nyt og højaktuelt undervisnings- og dialogmateriale udviklet af Forsvarets Veterancenter i samarbejde med Varde Kommune. Materialet skal lære børn, hvad det vil sige at være soldat i Danmark, og hvordan det påvirker – ikke blot soldaten – men hele familien, når mor eller far udsendes til krige, konflikter eller katastrofer.

Som barn er det helt almindeligt at opleve både usikkerhed, bekymring og savn, når en forælder skal udsendes. Heldigvis følger der som oftest også en stolthed og udvikling med en udsendelse, når barnet og barnets nærmeste kontaktpersoner blot får de rette redskaber til at håndtere de følelser og spørgsmål, der helt naturligt følger med, når mor eller far er udsendt med Forsvaret.

Bliv klædt på til at tage de svære snakke

Erfaringer viser, at de fleste børn af udsendte hjælpes bedst i deres almindelige hverdag af deres faste lærer eller pædagog. Formålet med materialet er dermed at styrke børnenes trivsel både før, under og efter udsendelsen – samt at give børnenes kammerater forståelse for børn af udsendte og veteraner gennem kendskab og viden.

Materialet, der består af bl.a. bøger, dialogkort samt fysiske aktiviteter, lægger op til at tale med børnene om deres egen oplevelse af savn, bekymring m.m. så de bedre kan forstå, hvordan det er, når ens nærmeste skal udsendes.


Materialet indeholder desuden konkrete redskaber og en vejledning, så det nemt og effektivt kan bruge til at støtte en elev eller forældrepar, der har en udsendelse tæt inde på livet.


Klassekammeraternes forståelse hjalp Astrid

Kort tid før 6-årige Astrid Knudsen skulle starte i skole, stod hendes far foran en udsendelse til Letland som soldat. Selvom familiens forberedelser havde stået på i månedsvis, tumlede især Astrid med en masse svære følelser, da faren skulle udsendes, husker Astrids mor Maj-Britt Knudsen.

”Hun begyndte at få ondt i maven, og det blev samtidig svære og svære at putte hende om aftenen. I perioder kunne det tage to til tre timer at få hende til at sove, fordi tankerne bare blev ved med at køre rundt inde i Astrids hoved,” fortæller hun.

I forbindelse med skolestart valgte Maj-Britt at kontakte Astrids klasselærer. Det viste sig at være en rigtig god beslutning. Inden længe havde klasselæreren inviteret Astrids far til at komme forbi og holde et oplæg for hele klassen i fuld militær udrustning til stor begejstring for eleverne. Herefter kontaktede klasselæreren Veterancentret, der hjalp hende med at skaffe bogmateriale hjem til hele klassen.

Med bøgerne Vi ses, far og Min far er soldat, blev eleverne fra den ene dag til den anden involveret i emner om soldater, udsendelse og savn. Det har både været spændende og lærerigt for eleverne, og så har det frem for alt gjort det nemmere at være Astrid, forklarer Maj-Britt.

Jeg er henrykt og evig taknemlig for den forståelse og tålmodighed, jeg er blevet mødt med. Min datters klassekammerater har fået en større forståelse for, hvad det vil sige at have en forælder, der er udsendt, og hun er blevet meget nemmere at lægge til at sove om aftenen, fortæller Maj-Britt.


Bestil materialet – det er gratis

Kender du et barn af en udsendt, der ligesom Astrid kunne have god gavn af at få sat soldater, udsendelse og savn på skoleskemaet? Selv hvis du ikke gør, kan materialet være et relevant, lærerigt og spændende alternativ til den almindelige undervisning.

For at gøre det nemt, har vi bygget undervisningsmaterialet op omkring fagenes læringsmål, så det kan indgå i den almindelige hverdag. Vi har tilpasset materialet de enkelte aldersgrupper fra børnehaven og op til 9. klasse. Man kan både anvende materialet samlet som et længere forløb, eller vælge enkelte dele ud.

Læs mere om Skal du så i krig?, og bestil materialet her