Indgangsparti med stålrampe op til og et skilt, der siger Lægevagt Fyn.

Danmark har en stor offentlig sektor med egen læge, lægevagt, speciallæge og regionale behandlingstilbud. Undersøgelsen her vil undersøge, om veteranerne søger de forskellige behandlingsmuligheder. Modelfoto.

Undersøgelser fra USA og England har vist, at under halvdelen af de veteraner, som har psykiske efterreaktioner efter udsendelse, søger professionel hjælp. Undersøgelserne har også vist, at en stor del af de, der søger hjælp ikke får tilstrækkelig hjælp.

 

Derfor undersøger Veterancentret og Københavns Universitet, hvilke behandlingstilbud veteraner med psykiske efterreaktioner søger.

 

  Dette forskningsprojekt skal undersøge, hvorvidt danske veteraner, som har psykiske efterreaktioner efter udsendelse, får tilstrækkelig professionel hjælp. På samme måde kan projektet forhåbentlig udpege eventuelle barrierer, der forhindrer, veteraner i at modtage professionel hjælp,

siger ph.d.-studerende Christian Stoltenberg.

 

Projektet vil også se på, om der er forskel på hvor f.eks. veteraner, som fortsat er ansatte i Forsvaret, versus veteraner, der ikke længere er ansat, søger hjælp for bedre at kunne målrette fremtidige behandlingstilbud til veteraner.

 

Undersøgelsens metoder 

For at se hvor og hvornår forskellige grupper af veteraner modtager behandling efter hjemkomst fra international mission benytter undersøgelsen sig af forskellige registre. Her fokuserer undersøgelsen på veteraner udsendt siden 2005.

 

Derudover undersøges det, hvordan veteraner, der et halvt år efter hjemkomst har symptomer på PTSD eller depression, modtager professionel hjælp, samt hvilke faktorer der har betydning for, om veteranerne søger hjælp. Her anvendes en kombination af spørgeskemaer og registre.

 

Et ultranært billede af det gule sygesikringskort fra Region Syddanmark

I Danmark giver det gule sygesikringskort adgang til mange forskellige typer behandling i den offentlige sektor. Veteraner kan som andre borgere benytte sig af disse. Foto: Colourbox.

Et ultranært billede af det gule sygesikringskort fra Region Syddanmark

Psykiske efterreaktioner fra udsendelser behandles dog også i specialtilbud, og kan både være rent medicinske behandlinger eller tilbud om samtaleterapi. Foto: Colourbox

 

Status

 

Resultaterne af undersøgelsen vil blive offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter samt i en ph.d.-afhandling ved Københavns Universitet.

De første resultater fra projektet udkom i 2020 og der forventes yderligere afrapportering i 2023-2024. Læs om resultaterne her.

Sidst opdateret 18. juli, 2023 - Kl. 13.36