Tæt omfavnelse mellem mor og barn. Man kan se kvindens ansigt, hun lukker øjnene og holder en hånd om barns nakke, inden under det halvlange hår. Kvinden bærer briller og har pandehår.

Alle familier kan have svære perioder, hvor børnene har brug for ekstra støtte. Modelfoto.

Selv små børn opfanger meget. Meget mere end vi voksne typisk tror. Derfor mærker børn også, hvis deres forælder har det svært. I denne artikel får du gode råd til, hvordan du kan støtte dit barn, uanset om barnet reagerer på en udsendelse eller på den voksnes efterreaktioner fra en udsendelse. Du kan også ringe til os for individuel råd og vejledning til dig og dine kære.

Hvordan kan man se, at børn bekymrer sig?

De almindelige reaktioner hos børn er bekymring, søvnproblemer, tristhed, mave- eller hovedpine, samt gråd og vredesudbrud, eller det helt modsatte: indesluttethed.Som forældre kan det være svært at opdage, at ens barn reagerer. Mange børn ønsker at passe på deres forældre og anstrenger sig for ikke at vise en reaktion. Derfor er det vigtigt at tale med børnene, om hvad der sker i familien og om deres følelser og tanker.
 

Børn kan være usikre på deres egne følelser, og det er derfor vigtigt at anerkende barnets følelser ved at sige, at det er ok at være sur eller ked af det, og at det også er ok at vise andre de følelser.

 

Hvordan kan vi støtte børn?

 

Ofte er barnets adfærd en helt naturlig reaktion på familiens udfordringer, og det kan derfor være af stor betydning, at man som forældre får vejledning i, hvordan man bedst muligt støtter sit barn. Erfaring viser, at den bedste hjælp til børn oftest er at finde i den hverdag, hvor børnene befinder sig, altså skole, daginstitution og så videre.

 
Veterancentret tilbyder rådgivning og koordinerende støtte til kontakt med kommune, skolepsykolog eller andre instanser, der har erfaring og specialiseringen på børneområdet.
 
 
 

Ingen er alene med deres problemer

 
Børn tror ofte, at de er helt alene om at have den ene eller anden udfordring. At finde ud af, at man ikke er den eneste der har det sådan kan være en stor hjælp for barnet.
Derfor har Veterancentret udgivet forskellige materialer målrettet børn og unge. I forbindelse med udgivelse af Veterancentrets nye hjemmeside af 30. september 2020 er alle udgivelser ikke oppe endnu. Du er derfor velkommen til at kontakte os for vejledning om materialer til pårørende. Nogle af dem handler om det at opleve en udsendelse, nogle af dem om at have et familiemedlem, som har psykiske efterreaktioner.
 

 

Vi anbefaler, at du selv læser materialerne, inden du giver dem til dit barn, så du kan støtte dit barn i læsningen. Det kan være ved at sætte et æseløre eller fortælle om en særlig del, som du synes, var interessant.

Sidst opdateret 12. april, 2024 - Kl. 09.50