[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Min far går ikke på arbejde som andre fædre. Han ligger på sofaen derhjemme, og så må man ikke forstyrre ham. Ellers bliver han meget sur.
Tanker som disse kan kværne løs hos mange af de børn, der har en mor eller far, som er kommet hjem fra en udsendelse med ar på sjælen.

Et nyt tilbud om samtalegrupper for børn og unge skal hjælpe dem til at tackle den svære udfordring. Det fortæller Bente Skovby Burke fra Veterancentrets Militærpsykologiske Afdeling, som er en del af styregruppen for de nye samtalegrupper.

- Børnene fortæller, at det kan være rigtig ensomt. De føler sig anderledes og ”dømt ude” af fællesskabet. Og det kan tage overskud fra det at gå i skole eller at være social med andre børn. På den måde kan en mistrivsel brede sig som ringe i vandet, siger hun.

Lærer strategier

Samtalegrupper for børn er et velkendt redskab i både Psykiatrifonden og Kræftens Bekæmpelse, ligesom Forsvaret for år tilbage havde et lignende projekt for børn af soldater på vej i krig.

- Børnegrupperne udmærker sig ved, at børnene får sat ord på det, de selv går og bokser med. Det har en effekt, at de kan lytte til andre, der har det på samme måde, og de får nogle idéer til strategier fra andre, siger Bente Skovby Burke.

Derudover skal grupperne være et frirum, hvor det er sjovt at være, og hvor man også kan få nye venner. Det er som regel ikke et problem at motivere de unge eller børnene til at deltage i grupperne. Derimod kan der måske ligge en barriere hos forældrene, erkender idémændene i projektgruppen.

Det kræver mod
Veterancentret arrangerer derfor aftensmad de dage, gruppen mødes, ligesom betaling for transporten til og fra samtalerne bliver dækket. Og er der andre udfordringer eller betænkeligheder, står gruppelederne klar til at hjælpe.

- Vi har hørt rigtig mange historier og kender også de vilkår, familierne lever under, så vi bliver sjældent overraskede. Det er ikke vores rolle at dømme, men at finde en måde at hjælpe familien videre på, siger Bente Skovby Burke og fortsætter:

- Man skal se det som en investering, man sætter i banken – både for en selv og for ens børn. Problemerne forsvinder ikke, men det kan være en lettelse at dele dem med andre. Det kræver mod på samme måde, som det kræver mod at gå i krig.


Fakta:
  • Samtalegrupperne bliver inddelt efter modenhed omtrent 8-12 år og 12-16 år. Grupperne mødes hver uge kl. 17-19, i alt 10-12 gange på et halvt år.
  • De første efterårsgrupper begynder i Høvelte og Holstebro til september, mens de næste flyttes efter behovet.
  • Første skridt er en forsamtale med informationer om gruppeforløbet, og som også sikrer en god dynamik i grupperne. Holdet afsluttes med en samtale om udbyttet samt eventuel ekstra støtte til familien.
  • Projektet kører over de næste tre år og er en del af en ekstra bevillig fra Folketinget.

 

Kontakt:
  • Ring til Bente Skovby Burke eller Henrik Becker Klausen på
    72 16 34 00, hvis du vil vide mere.


- Man skal se det som en investering, man sætter i banken – både for en selv og for ens børn, siger Bente Skovby Burke om at lade sine børn deltage i Veterancentrets nye samtalegrupper. Foto: Kristina Schønnemann Jensen