[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann


Også børn kan være påvirket af, at deres far eller mor har været udsendt som soldat. Derfor tilbyder Veterancentret og Familienetværket samtalegrupper for børn af veteraner, som har psykiske efterreaktioner fra en international udsendelse.

I 2016 starter der allerede tre nye samtalegrupper for børn i slutningen af februar og starten af marts i Vordingborg på Sjælland og i Aalborg og Fredericia i Jylland. 

I grupperne får børnene mulighed for at møde jævnaldrene, som også kender til det at bo og leve sammen med en psykisk udfordret veteran.  Og det kan være en god oplevelse, fortæller en pige, der har deltaget i en af efterårets grupper.

- Det er godt fordi, der er nogen, der ved, hvordan det er at have en forælder, der har været udsendt.


Ensomt og uden for

Det billede kan gruppeleder og psykolog i Veterancentret Bente Skovby Burke nikke genkendende til. Hun hører ofte fra børnene, at det kan være rigtig ensomt.

- De føler sig anderledes og "dømt ude" af fællesskabet. Og det kan tage overskud fra det at gå i skole eller at være social med andre børn. På den måde kan en mistrivsel brede sig som ringe i vandet, siger hun.


Samtaler hjælper

Forældrene, der havde børn på efterårets samtalegrupper, har gode erfaringer med tilbuddet, viser en foreløbig evaluering.

- Forældrenes tilbagemelding har været, at de oplever, at det har været super godt for børnene at møde og tale med andre ligestillede. Ja faktisk har forældrene også fået noget ud af at tale med hinanden, imens børnene mødtes i gruppen, fortæller projektleder Julie Wedel Gjelstrup

Samtalegrupperne for børn og unge bliver kørt i et samarbejde med frivillige fra Familienetværket i perioden fra 2015 og frem til udgangen af 2017. Finansieringen af projektet stammer fra en ekstra bevillig fra Folketinget målrettet veteraner og pårørende.

Du kan læse mere om tilbuddet i folderen.