[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Veterancentret afholdt torsdag og fredag en mini-samling for de veteraner, der havde ansøgt, men ikke var blevet en del af det danske hold til Invictus Games 2020 i Haag. Veteranerne havde i ansøgningsprocessen identificeret flere personlige målsætninger. De mål blev de opfordret til at arbejde videre med, da de mødtes med Veterancentrets beskæftigelsesrådgiver Helle Pagter og opsøgende rådgiver Brian Nyborg i sidste uge.

”Vi kan se, at nogle af veteranerne har nogle meget store mål, som måske kan virke svære at komme i gang med. Så på samlingen brød vi målene op og ned i nogle mindre bidder og små delmål,” fortæller Brian Nyborg.

Et eksempel er en af veteranerne, der ønsker et mere socialt liv med flere og bedre relationer. Han har mange bekendte via klubaktiviteter, og samtalen gik derfor på, hvordan han kan få en relation til at blive dybere.

”Helt konkret har han plottet en masse gode arrangementer ind i telefonen, men han kommer ikke afsted, for når telefonen giver ham en påmindelse, så lukker han den ned med det samme,” siger Brian Nyborg.

En idé til at bryde den vane blev at få printet en ugekalender til at hænge på køleskabet. Forhåbentlig kommer veteranen oftere af sted, nu når kalenderen har fået en anden synlighed. Med flere faste møder håber veteranen, at bekendtskaberne kan udvikle sig i en god retning.


Invitation til foreningensdanmark

De personlige målsætninger er forskellige for hver enkelt veteran, men i kraft af at Invictus Games er rehabilitering gennem sport, har mange af veteranerne måske glæde af at indgå i Danmarks Idrætsforenings Soldaterprojekt. Idéen bag det projekt er at skabe fællesskaber via fysiske aktiviteter og sport.

DIF Soldaterprojekt har fire camps om året, derudover enkeltstående events som Royal Run, Folkemødet eller Ride4Rehab, men hovedmålet er at hjælpe veteraner ud i idrætsforeninger, fortalte Andreas Carlsen, der er projektkonsulent i DIF Soldaterprojekt.

”Al forskning viser, at der hvor der virkelig sker noget, det er når man er ude ugentligt. Og vi har kontakt til 9.000 idrætsforeninger i Danmark, som vi kan række ud til, siger Andreas Carlsen.

”Jeg venter stadig på den første, der siger, at han gerne vil springe i faldskærm igen, for jeg har kontakt til flere faldskærmsklubber,” siger Andreas Carlsen med et smil for at understrege, at DIF Soldaterprojekt også er andet end crossfit, bueskydning eller cykelløb.

Du kan læse mere om DIF Soldaterprojekt her.

DIF Soldaterprojekts sjællandske konsulent Andreas Carlsen fortalte om mulighederne i projektet for de fremmødte veteraner. Foto: Kristina Schønnemann