[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

”Jeg ser mig selv som en stærk veteran, og jeg vil gerne gøre noget for andre, der ikke er i samme situation for mig,” siger Benjamin Klint om den lyst til at blive frivillig på veteranområdet, som har fået ham til at melde sig til Veterancentrets undervisning af frivillige.

Undervisningsdagene foregik på Gniben lørdag og søndag den 6.-7. april. Ønsket om at gøre noget godt for veteraner og deres pårørende er Benjamin Klint bestemt ikke alene om. De 27 andre frivillige kursister kom fra hele landet med meget forskellige baggrunde. Lige fra sygeplejerske til spejderleder til politibetjent.

Nogle af de frivillige arbejder allerede i en forening, mens andre af kursisterne vil bruge frivilliguddannelsen som springbræt til at komme i gang. For Benjamin Klint handler det om at etablere en veterancafé i Taastrup, hvor han kommer fra. Han har meldt sig ind i Veteranstøtten under Danmarks Veteraner og brugte weekenden til at lade sig inspirere af de andre kursister, som havde erfaringer med at etablere veterancaféer rundt om i landet.

”Jeg vil gerne skabe nogle rammer, hvor veteraner kan søge støtte og vejledning, uden at vi nødvendigvis er en del af det professionelle apparat, men at vi kan skabe et rum, hvor man som skadet veteran kan få tillid til sig selv og andre igen,” siger Benjamin Klint, der også reflekterede over, at der er ting, man som frivillig ikke kan.

”Vi snakkede blandt andet om, at man ikke skal gå i fikse-mode, men lytte og skabe tillid,” siger han.


Benjamin Klint er selv veteran og arbejder for at starte en veterancafé i Taastrup.


Erfarne frivillige lærte nyt

En anden deltager på uddannelsen var Winie Gærkvist. Hun startede som frivillig for 10 år siden i Familienetværket, da hendes søn var udsendt til Afghanistan.

”Jeg får en stor glæde ved at være i selskab med andre og være en del af et netværk. Hvis bare jeg kan hjælpe en enkelt i den rigtige retning, er det motivation nok for mig,” siger Winie Gærkvist.

Hun havde meldt sig til uddannelsen, fordi hun gerne ville lære mere om PTSD og andre psykiske skader, som kan være svære at se for pårørende, der er tæt på. Men egentlig var det største udbytte af kurset et andet, fortæller hun.

”Jeg har lært, at meget af det, jeg gør, er rigtigt,” siger Winie Gærkvist og tilføjer: ”Det, jeg lærte mest af, var snakken, der kom i gang under undervisningen. At lytte til hvad andre tænker og høre mere om, hvad andre gør.”

Uddannelsen af frivillige består af to moduler, hvor undervisningen denne weekend var modul 1. Til efteråret får kursisterne andet modul, hvor de blandt andet skal lære om samarbejdet med kommunen, om tavsheds- og underretningspligt, hvordan en bisidder arbejder og misbrug blandt veteraner.