[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Hvor en almindelig eksponeringsterapi handler om at forestille sig og i erindringen gennemgå en traumatisk oplevelse, så er der fuld smæk på sanseindtrykkene i den virtual reality behandling, som i øjeblikket testes i Veterancentret på Svanemøllen i København.

Virtual reality er en ny teknologi, hvor veteranen i behandlingen vil høre lyden af kampild, stå på et bevægeligt gulv og lugte sveden fra resten af gruppen, fortæller psykolog Nikolai Roitmann, der står bag undersøgelsen.

"I dag bruger vi allerede eksponeringsterapi, men med virtual reality tester vi, om vi kan optimere genoplevelsen ved at introducere veteranen til et livagtigt virtuelt miljø, hvor han eksponeres under sikre og kontrollerede betingelser styret af psykologen,” siger Nikolai Roitmann.


Psykolog Nikolai Roitmann kan ved hjælp af computerens interface styre, hvilke effekter veteranen skal opleve i virtual reality. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste.


Virtual reality åbner hukommelsen

At benytte sig af den nye teknologi kan der potentielt set være flere fordele ved, mener han. Hypotesen er, at det kan blive lettere at frembringe de emotionelle reaktioner, som veteranen har behov for at få bearbejdet.

”De stimuli, klienten udsættes for i virtual reality, de åbner for nogle helt andre hukommelsesspor. Og det gør det meget svært for klienten at undgå, bevidst eller ubevist. Du har ikke den samme grad af kontrol over, hvad du husker, og hvad du vil fortælle, hvilket er svært for klienten, men godt for behandlingen,” siger Nikolai Roitmann og fastslår:

”Målet er, at han eller hun skal lære, at det at have et minde om noget farligt ikke er farligt.”

Undersøgelsen er godt i gang, hvor de medvirkende veteraner får 10 behandlingssessioner. Du kan læse mere om selve undersøgelsen, dens sigte og metoder. Planen er, indsamlingen af erfaringer og data afsluttes i december 2019. Herefter vil Veterancentret analysere resultaterne og publicere en forskningsartikel.