[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Sommerferien står snart for døren. På grund af covid-19 har der gennem hele foråret været uvished om, hvordan sommerens ferielejre for veteraner og deres familier kan se ud.

Det har blandt andet betydet, at arrangører som Fonden Danske Veteranhjem har valgt at udskyde den årlige Frydenborglejr, mens andre arrangører nu arbejder med at få tilpasse deres ferielejre efter de sidst kommende retningslinjer fra de danske myndigheder.

En af dem, der kommer til at gennemføre en ferielejr, er DIF Soldaterprojekt. Her er projektkonsulent, Andreas Carlsen, rigtig glad for at kunne tilbyde nogle af de familier, der har været hårdt spændt for de seneste måneder, velkommen til en god oplevelse.

”Takket være at vi er i en ny fase af genåbningen, og takket være at regeringen og Socialministeriet har tilgodeset denne her type af arrangementer for udsatte familier, kan vi afholde vores familiecamp under et format, som folk kender, og til det planlagte tidspunkt. Vi glæder os bare helt vildt til en camp, hvor der er fokus på familierne og relationerne på tværs, uden at vi skal tænke alt for meget på pandemi,” siger Andreas Carlsen.


Børn er børn

Også i Støt Soldater & Pårørende (SSOP) glæder man sig til at kunne gennemføre både børne- og ungecamp som planlagt. SSOP har udarbejdet beredskabsplaner, retningslinjer for test af de voksne inden campen og planlagt efter, at unge og børn sover og har aktiviteter i de samme mindre grupper.

Projektleder Bente Holm Skov holder dog også på, at børn er børn, og leg er leg, og at det skal være de voksnes ansvar for at tage vare på hygiejnen. Det gør hun og de mange andre voksne, der arrangerer lejren gerne.

”Vi ved, at denne her gruppe af børn får så meget ud af at være med. For nogle handler det om, at de her kan føle, at de ikke er den eneste med en forælder, der har PTSD, og de kan dele følelser og spørge andre til råds. For andre handler det om, at det er den ene gang på året, hvor de bare kan være sig selv, uden at skulle anstrenge sig for at lade som om,” siger Bente Skov.