[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Lørdag den 7. marts er der åbne fynske mesterskaber i ergometerroning i Middelfart. Over 200 deltagere vil i løbet af dagen sætte sig i romaskinerne i Aulbyhallen i Vejlby, men for ni psykisk og fysisk skadedekrigsveteraner er der en særlig motivation for at konkurrere denne lørdag. Det fortæller veteranernes holdleder, Claus Bodilsen fra Forsvarets Sanitetskommando.

”Der er tale om veteraner med symptomer på PTSD-, depression og angst, og så kan det faktisk godt være en stor ting at være i en sportshal med øredøvende musik og mange mennesker, alt imens de skal sidde i romaskinerne og levere maxpræstationer,” siger Claus Bodilsen.

Han understreger, at det er faktisk er en del af træningen, at veteranerne udsætter sig selv for stressende faktorer. For til maj rejser roerne og det øvrige hold på i alt 24 danskere til Haag i Holland. Her stiller de op som det danske Forsvars repræsentanter til Invictus Games, som er et internationalt multisportsstævne for skadede veteraner med Hertugen af Succex, Prins Harry.

”Veteranerne har siden sommeren sidste år trænet op til at skulle deltage i konkurrencerne, men de har faktisk også arbejdet rigtig meget med sig selv og udfordret deres psyke. Projektet om Invictus Games i Danmark handler nemlig i højeregrad om personlig udvikling,” siger team manager Claus Bodilsen.

Udover at have træner og holdlederen på sidelinjen under konkurrencerne har veteranerne også en moralsk støtte fra Forsvarsminister Trine Bramsen, der ser frem til at følge veteranerne under Invictus Games i Holland.

”Det kræver noget særligt at kaste sig ud i en helt ny sportsgren og tilmed stille op i en stor konkurrence. Men det er, hvad veteranerne på Invictus-holdet gør. Derfor har de min største respekt. Jeg har mødt dem til en af deres træninger og håber de vil give den mindst lige så meget gas på Fyn. Og så glæder jeg mig selvfølgelig til at følge dem videre frem mod Invictus Games senere på året,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.


Invictus Games
Det danske Invictus Games hold består ud over 24 deltagere også af psykologer og en socialfaglig medarbejder fra Forsvarets Veterancenter, således at der igennem hele forløbet er fokus på, at deltagelse i stævnet er et redskab til atkomme videre – og ikke er et mål i sig selv.

Invictus Games er skab på initiativ af prins Harry i 2014 efter hans oplevelser som udsendt til Afghanistan, (herunder en tur hjem i et fly med sårede britiske soldater og båren med en dræbt dansk soldat), samt prinsens overværelse afde amerikanske Warrior Games.

Invictus Games er afholdt i London i 2014, Orlando i 2016, Toronto i 2017 og Sydney i 2018. I 2020 afholdes Invictus Games i Haag i Holland i maj. I 2020 deltager 20 nationer og omkring 500 atleter.


For yderligere information:

Team Manager Claus Bodilsen, Forsvarets Sanitetskommando: 4189 2846
 Informationsmedarbejder Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen: 2927 2382
 Kommunikationsmedarbejder Kristina Schønnemann Jensen, Veterancentret: 7216 3216