Kasper Holm cykler forbi danskerne

Den tredobbelte medaljevinder Kasper Holm cykler forbi danske tilhængere på vej mod sin sølvmedalje i enkeltstart. Både deltagere og pårørende har bakket engageret op ved alle konkurrencer. Fotos: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen og Forsvarets Sanitetskommando

 

En guldmedalje, to sølvmedaljer og en af bronze. Mange personlige rekorder. Og endnu flere store personlige sejre ved at gennemføre konkurrencer foran larmende publikummer i store haller. Invictus Games 2020-2022 var en vild oplevelse for deltagerne, deres pårørende og for den danske stab, der har forberedt sig på Invictus Games i næsten tre år.

 

De 14 danske atleter har over syv dag konkurreret i Driving Challenge, siddende volleyball, bueskydning, atletik, svømning, roning, powerlifting og cykling. Bubby Johannesen, Jesper Smollerup og Uffe Bjerregaard Christensen vandt guld i bueskydning for hold, mens Kasper Holm Henriksen vandt sølv i roning og sølv og bronze i cykling.

 

Sten Hulgaard taler med italiensk deltager

Generallæge Sten Hulgaard i samtale med en italiensk deltager på atletikbanen. Italieneren deltog på trods af sin afhængighed af et iltapparat i flere sportsgrene. 

 

Det er imidlertid ikke de flotte sportslige resultater, chefen for Forsvarets Sanitetskommando lægger mest vægt på, når han ser tilbage på legene, som han overværede fra start til slut.

 

”Det bedste har været at se den udvikling atleterne har gennemgået. Fra at de var virkelig mørke steder i deres tilværelse, og til at de nu udfolder sig på den måde, de gør her. Jeg kan se glæden og stoltheden over deres præstationer inde på banerne. Ikke så meget i forhold til de andre deltagere, men i forhold til deres egne mål. Det gør mig glad,” siger generallæge Sten Hulgaard. Han har som chef for Forsvarets Sanitetskommando det overordnede ansvar for det danske Invictus Games program.

 

Brian Aminde Andersen med vikingehjelm

Brian Andersen havde en fest i sine konkurrencer i bueskydning og styrkeløft. Den nationale hovedbeklædning gik rent ind hos publikum. 

 

Som et meget konkret eksempel på deltagernes udvikling fremhæver Sten Hulgaard, at to af de danske deltagere friede til deres kærester lige efter at have været i konkurrence.

 

”Det er jo formidabelt. At veteraner, der har været isolerede og ikke har kunne være sammen med andre, finder modet til i fuld offentlighed og foran rullende kameraer at gå på knæ og fri til den, de holder allermest af, det beviser, hvor langt de er kommet. Og det, synes jeg, er stort at opleve,” siger generallægen.

 

CH FSK og CH VETC klapper med dansk publikum

Søren Andersen og Sten Hulgaard hepper fra bagerste række. De to chefer bar uniform for at synliggøre over for veteranerne, at de stadig er en del af Forsvaret. 

 

Også oberst Søren Andersen, der som chef for Forsvarets Veterancenter, har det overordnede ansvar for hele Forsvarets indsats for rehabilitering af veteraner, ser meget positivt på, hvad Invictus Games har betydet for deltagerne.

 

”Idræt og fællesskab kan noget unikt, det kan vi se. Der er ikke en af deltagerne, der ikke er et bedre sted, end da de begyndte i projektet. Jeg synes, at det er imponerende at se, hvordan deltagerne er vokset hen over forløbet. Og jeg fornemmer også på dem, at de også er klar til at komme videre. Det er ikke noget, der kommer af sig selv, men de har en plan,” siger Søren Andersen, der i Haag var til Invictus Games for første gang.

 

 

Forsvarschefen i samtale med veteranForsvarschef general Flemming Lentfer besøgte veteranerne på sidste konkurrencedag. Forsvarschefen forsikrede deltagerne om, at Forsvaret planlægger på at forsætte deltagelsen i Invictus Games. 

 

Det næste Invictus Games finder sted i Düsseldorf i 2023.