Mænd sidder i skrædderstilling med hænderne hvilende på knæene i en gymnastiksal. Manden tættest på kameraet er i korte bukser og ærmeløs t-shirt og har tatoveringer på overarm og skulder.

Mindfulnessundervisningen foregår i grupper, og som noget nyt kan både veteraner, tjenestegørende soldater og pårørende deltage i samme gruppe. Modelfoto.

 

Af Kristina Schønnemann Jensen

 

Veterancentret breder tilbuddet om mindfulness som et gruppeforløb ud. Indtil nu har det været et behandlingstilbud målrettet veteraner med udsendelsesrelaterede reaktioner, men fremover bliver det også muligt for pårørende og tjenestegørende at deltage i mindfulnessundervisningen. Det fortæller militærpsykolog Carl Asbjørn Albertsen, der er gruppeleder af mindfulnessgruppen i Fredericia.

 

Erfaringer peger på, at mennesker, der arbejder med kompleks opgaveløsning og højrisikosituationer kan få udbytte af mindfulness. Det kan bruges som mental træning og stressforebyggelse, og derfor giver det også rigtig god mening for os at tilbyde de tjenestegørende soldater,

siger Carl Asbjørn Albertsen.

 

Det betyder helt konkret, at målgruppen for mindfulness fremover vil hedde:

  • Veteraner og pårørende som er eller har været i et behandlingsforløb for stressreaktioner og belastningsrelaterede symptomer
  • Tjenestegørende fx den stresspåvirkede soldat, der forbigående oplever vanskeligheder fx øget irritabilitet, koncentrationsvanskeligheder og ruminationer
  • Tjenestegørende som fx er blevet introduceret til stressreduktionsstrategier under uddannelse og ønsker at fordybe sig i arbejdet med tilegnelsen af mindfulness som strategi til stresshåndtering

 

Allerede til september udbyder Veterancentret to nye mindfulnessgrupper i henholdsvis Aalborg og Fredericia. Er du interesseret i at deltage i en mindfulnessgruppe, skal du kontakte Veterancentret med henblik på at deltage i en forsamtale.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness træning baserer sig på en række meditationsteknikker, der har været anvendt som del af opmærksomhedstræning igennem flere årtusinder.

 

I mindfulnessgrupperne i Veterancentret træner vi evnen til at være bevidst nærværende, og træningen består af meditationer og øvelser. 

 

Læs mere om mindfulness som gruppebehandling her