[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Karen Dahlin

Veterancentret udkommer i disse dage med tre nye bøger. Det er beretninger fra voksne, børn og unge, der alle har det til fælles, at de i deres familier har en psykisk skadet veteran.

- Bøgerne viser, hvor vanskeligt, det er at være pårørende i den situation, men også hvor stor kærligheden er til veteranen. Håbet med bøgerne er, at disse hudløst ærlige pårørendes erfaringer kan støtte og inspirere andre i en lignende situation, og det uanset om skaden skyldes krig eller er sket herhjemme, siger oberst Jette Albinus, chef for Veterancentret.

I bøgerne fortæller pårørende i alderen fra fire til 67 år om, hvordan de oplever at leve tæt sammen med deres veteran med en psykisk krigsskade. Det er første gang i en dansk militær kontekst, at der på denne måde bliver sat fokus på de pårørende.

- Der er omkostninger ved at gå i krig, og det må vi aldrig fortie. Kun ved at stå frem og fortælle om omkostningerne kan vi hjælpe, støtte og forsøge at afbøde den del også, siger Jette Albinus.

Baglandet er også ramt
Bøgerne viser tydeligt, at det ikke kun er soldater, der kan komme til at betale en høj pris for at tage i international mission. Det gælder også for de pårørende.

- Opmærksomheden har før primært været på veteranen, men forskere, militærpsykologer og socialrådgivere har nu også blikket skarpt rettet mod de pårørende. Det gælder også her på Veterancentret, siger Jette Albinus.

Selv om de pårørende står i samme situation, takler de den meget forskelligt. Det kan være svært som pårørende både at skulle støtte den psykisk skadede veteran og samtidig tage vare på resten af familien og sig selv.

- Det pårørende er udsat for et stort pres, og det skal vi både fortælle om og lytte til. Bøgerne er på den måde også et udtryk for, at vi kan tale åbent også om det svære i Forsvaret, siger Jette Albinus.