[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

I slutningen af september var det knald eller fald for 34 ansøgere til det danske Invictus Games-hold. Alle havde de drømme om at skulle med til Haag i maj 2020, hvor de danske veteraner skal dyste i forskellige sportsdiscipliner sammen med omkring 500 andre syge og skadede veteraner fra hele verden.
 
Men 10 af ansøgerne fik besked om, at det ikke er den rejse, de skal forberede sig på. En af dem var Jakob Andersen, som deltog i Invictus Games i Sydney i 2018. Han oplevede selv, at han havde smilet sig igennem hele træningssamlingen frem til beskeden om hans afslag.

"Jeg synes jo, at det er super ærgerligt, at jeg ikke skal med igen. Det synes jeg virkelig. Men jeg har det også godt med, at der er så mange nye deltagere, der kommer med, således at Invictus-familien kan blive så meget større," siger han.


Et begrundet afslag

At blive fravalgt til holdet betyder ikke, at veteranerne ikke har leveret. Snarere handler det om, at teamets manager, psykologer og rådgivere har vurderet, at Invictus Games i Haag 2020 ikke er det rigtige for dem lige nu. Alle fravalgte deltagere har fået en personlig tilbagemelding, fortæller team manager Claus Bodilsen fra Forsvarets Sanitetskommando.

”For nogle af veteranerne har vi vurderet, at de allerede har opnået rigtig meget på egen hånd, og at andre vil have mere gavn af projektet end dem. For andre handler det om, at de måske har nogle udfordringer, som der skal arbejdes med, inden at de vil være klar til at forpligte sig fuldt ud til Invictus Games-programmet. Det er en vurdering, vi laver for hver enkelt deltager på baggrund af, hvad vi har oplevet på de første to samlinger,” siger Claus Bodilsen, der samtidig anerkender, at uanset om begrundelsen er den ene eller den anden, så er beskeden ikke rar at få.


På samlingerne er ansøgerene blevet observeret, ligesom ledelsen, herunder team manager Claus Bodilsen (stående 2. t.h.), har haft samtaler med hver enkelt ansøger. Foto: Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen.

”Det er klart, at folk er skuffede, for de har alle sammen arbejdet rigtig hårdt for at komme hertil. Men jeg håber også, at de vil arbejde videre med deres personlige mål, hvad enten det er en drøm om et mere aktivt liv, et større netværk, et job eller hvad de håber, de skulle bruge Invictus Games til,” siger Claus Bodilsen.


Kickstart til det nye liv

Det får veteranerne heldigvis hjælp til. Invictus Games-programmet har nemlig valgt at følge mere direkte op på de veteraner, som fik afslag, og kickstarte deres rehabilitering. Inden de forlod træningssamlingen søndag, fik veteranerne en liste med konkrete handlinger. Dem skal de arbejde videre med de næste fem uger inden en opfølgende samling den 7.-8. november, fortæller opsøgende rådgiver Brian Nyborg fra Veterancentret.

”Veteranerne har fået så mange værktøjer til deres værktøjskasse ved at være med i projektet indtil nu, og for at de ikke går tabt, vil vi gå ind og puste til den ild og støtte dem i deres videre udvikling,” siger Brian Nyborg og understreger at målet stadig er at lave en livsændring.

Hans kollega, beskæftigelsesrådgiver Helle Pagter forklarer, at de ti veteraner på samlingen får mulighed for at bygge bro til relevante forløb i Veterancentret eller hægte sig op på DIF Soldaterprojekt. Det vigtigste er ifølge hende, at de ved, hvad deres næste skridt skal være.

”De her mænd og kvinder, de har udfordret sig selv både mentalt og fysisk. Det er virkelig en kæmpe opgave, de har været på ved at deltage i de to første træningssamlinger, og det vil vi gerne anerkende ved at sørge for at hjælpe dem godt på vej,” siger Helle Pagter.


Godt i gang

At fortsætte de gode takter ligger også ansøger Jakob Andersen meget på sinde. Hans afslag til Invictus Games i Haag handler om, at han faktisk er rigtig godt selvkørende og nu skal fortsætte den gode udvikling siden sin deltagelse i Sydney i 2018.

"Jeg skal blive bedre til at være sammen med andre og bedre til at møde andre på samme niveau og være en inspirerende faktor. Jeg skal arbejde videre med at tabe mig og med at træne. Jeg skal arbejde videre med min kostvejleder og håber, at hun kan lave nogle træningsprogrammer til mig, så jeg også kan blive presset lidt, fordi nu står jeg lige her lidt alene og skal begynde at presse mig selv. Det er også okay, og det kan jeg nok også finde ud af, men jeg skal lige have nogen til at skubbe lidt bagpå," siger Jakob Andersen.


Jakob Andersen har tabt adskillige kilo, siden han deltog i Invictus Games i Sydney, og det er ét af de mål, han gerne vil arbejde videre med. Foto: Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen.