[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Mange veteranfamilier er påvirket af covid-19. Derfor giver Veterancentret her nederst i artiklen gode råd til, hvordan I som familie kan komme godt igennem perioden. De vigtigste råd er ifølge leder af den nye Familieenhed, Stine Gran Hansen, at forsøge alligevel at skabe en struktur, der minder om hverdagen. Og dernæst at huske at tilgive sig selv for, at nok alligevel ikke bliver helt, som det plejer.

”Jeg, tror at det er en god ide, at familierne sætter deres overlægger ned i forhold til, hvor godt de skal lykkes med at være hjemme sammen. Måske behøver børneopdragelsen ikke at være til et 12-tal hver dag, måske er et 4-tal også ok i disse tider, hvor det er svært for alle at få enderne til at nås,” siger Stine Gran Hansen.


Tag gerne børnene med ud under åben himmel. Måske veteranen kan lære børnene at lave bålmad. Modelfoto.

Hun henviser også til, at det ikke er meningen, at alle skal lykkes med denne her konstellation om pasning i eget hjem.

”Nødpasning bliver jo også tilbudt denne her gruppe af familier – og med god grund, fordi det kan betyde, at hjemmet bliver aflastet,” siger hun og opfordrer familierne til at række ud til Veterancentret eller den kommunale familieafdeling eller veterankoordinator.

I Veterancentret kan man også finde andre løsninger, der giver luft til familielivet, såsom eksempelvis at få arrangeret et kortere ophold for veteranen på et af Fonden Danske Veteranhjem, der ligger i Aarhus, Fredericia, Odense og København. På samme måder er der flere andre gode tilbud fra frivillige og andre aktører på veteranområdet, som Veterancentrets familierådgivere har et godt samarbejde med.

”Det er derfor ingen skam at bede om hjælp. Det er derimod en styrke at kende sine begrænsninger,” fastslår Stine Gran Hansen.


Veterancentrets Familieenheds gode råd under covid-19:

  • Hold fast i rutiner. Det er godt for børnene, at rammerne er genkendelige. Det betyder, at arbejdsdagen eller skoledagen går i gang efter morgenmaden, og forsøg gerne at få det til at ligne så normal en arbejdsdag eller skoledag som muligt. Gør til gengæld gerne lidt ekstra ud af pauser og ”spisefrikvarter”, så man også får hygget trods omstændighederne.
  • Snak med børnene om, hvad der sker, og hvad coronavirus er. Klik forbi Børnetelefonen, der sammen med Sundhedsstyrelsen har lavet en god, børnevenlig video om corona. 
  • Sænk forventningerne til dig selv og resten af familien. Det er okay at yde mindre, end man plejer. Selv i familier, hvor der ikke er psykisk sygdom, er man presset lige nu. Spring derfor gerne over, hvor gærdet er lavest: Bestil take away eller spis rugbrødsmadder til aftensmad.
  • Giv plads til hinanden som voksne. Sørg for, at I hver får lidt tid til jer selv, og hvor I har lov til gøre, lige hvad I vil. Ingen kan holde ud at være på 24 timer i døgnet.
  • Kom ud og brug naturen. Løb eller gå en tur eller forsøg jer med alternativ fitness derhjemme. Hvis I går en tur sammen som familie, kan I skiftes til at finde på opgaver til hinanden: Hvem finder først skrald og samler det op i medbragt pose, hvem kan finde forårstegn, hvem kan først finde noget, der begynder med A, fortsæt med B osv. I kan også give veteranen rollen som familiens naturvejleder. Mange børn elsker at lære noget om, hvordan man overlever i naturen, og især, hvis det er noget, man lærer fra sin forælder.
  • Se det positive i den ellers så triste omstændighed; nu har I mere tid sammen med familien. I kan også øve jer i at tænke positivt sammen. Lav et ritual, hvor hvert familiemedlem, skal nævne en ting, de har været glade for i løbet af dagen.
  • Hold kontakten med både familie og venner over telefonen eller videoopkald. Det er vigtigt at få input fra andre. Dette gælder både børn og voksne.
  • Gør noget skørt sammen. Noget som I alle vil huske med glæde, fra ”dengang der var corona.” Byg f.eks. et telt i stuen og sov der, eller bred tæpper ud på gulvet og spis aftensmaden der.
  • Lav en videodagbog sammen – bare med en kort sekvens, som man kan se senere, når coronasmitten er overstået, eller send videoen til bedsteforældre eller andre familierelationer om aftenen.