Soldater
Veteraner
Pårørende
Anerkendelse
Frivillighed
I en omfattende litteraturundersøgelse har forskere undersøgt, hvor stor forekomsten af PTSD er blandt udsendte på FN-missioner, samt hvordan man bedst forebygger og behandler PTSD.
Quick Reaction Force of MINUSMA Hosts Base in Ogossagou in Mali, UN Photo/Harandane Dicko
FN, der har eksisteret siden afslutningen på 2. verdenskrig i 1945, har blandt andet til opgave at udsende uniformeret personale inden for militæret og politiet på fredsbevarende opgaver rundt om i verden for at sikre fred og for at løse internationale konflikter.
I rapporten ”Comprehensive Literature Study of Post-Traumatic Stress Disorder in Uniformed Personnel Deployed to United Nations Missions” har forskere fra Veterancentrets Videncenter sammen med forskere fra Syddansk Universitet foretaget en omfattende litteraturundersøgelse og -gennemgang af det komplekse og omfattende felt posttraumatisk stresslidelse (PTSD) relateret til uniformeret personel udsendt med FN. Forskerne har specifikt via litteraturgennemgang af forskningsbaseret viden undersøgt forekomsten af PTSD blandt personale inden for militæret og politiet efter udsendelse i FN-operationer, hvornår PTSD-symptomerne opstår samt, hvad der er bedst mulig forebyggelse og behandling af PTSD.
Stor variation i forekomst af PTSD
En af hovedpointerne fra undersøgelsen er, at PTSD blandt militært personel efter udsendelse i fredsoperationer med FN varierer fra 0 - 11 % samt, at der mangler forskning, der kan informere om, hvordan det ser ud blandt udsendt politipersonel.
Forskerne peger på flere faktorer, der forklarer den store variation i forekomsten af PTSD blandt militæruniformeret personel efter hjemkomst. Forekomsten af PTSD påvirkes eksempelvis både af tidspunktet for, hvornår man måler på PTSD-symptomer, målemetode samt type af mission.
Uddannelse og træning er den bedste forebyggelse
Som resultat af den omfattende litteraturgennemgang har forskerne fundet nogle fællesnævnere, der kan medvirke til at forebygge PTSD. Således peger forskningen på, at den bedste praksis til at forebygge PTSD tyder på at være en kombination af at uddanne uniformeret personel, give dem praktisk træning samt oplære dem i at bruge stressreducerende teknikker for at øge resiliens. Hvis der sker en traumatisk hændelse under udsendelsen, tyder det på, at psykologisk debriefing er gavnlig, når den udføres korrekt.
Behandling af PTSD
I forhold til behandling af PTSD tyder litteraturgennemgangen på, at eksisterende guidelines såsom psykoterapi - nogle gange understøttet af psykofarmaka - kan være den mest effektive behandlingsform. Forskerne peger dog på, at det kan være en udfordring at modtage behandling i lavindkomstlande, hvor udbredelsen af psykiatere eller psykologer er sparsom. Derfor anbefaler forskerne, at man ser på mulighederne for at implementere tele- eller virtuel terapi for at sikre, at behandlingen når bredest muligt ud.
Du kan læse meget mere om de resultater, forskerne er kommet frem til ved at downloade rapporten Comprehensive Literature Study of Post-Traumatic Stress Disorder in Uniformed Personnel Deployed to United Nations Missions.
Litteraturundersøgelsen blev udført fra 2019 til 2021 og omfatter mere end 1.400 bøger, artikler og reporter relateret til PTSD.
Udgiver
Veterancentret
Udgivelsesdato
23. oktober, 2023