[Oprindeligt publiceret af Veterancentret]

De mere end 100.000 danske mænd og kvinder, der siden 1948 har været udsendt for forsvaret, politiet, beredskabsstyrelsen eller andre officielle myndigheder får på flagdagen den 5. september deres eget monument. Monumentet på Kastellet i København viser Danmarks anerkendelse, og det bliver et synligt og varigt tak for indsatsen.

Monumentet for de udsendte er udført af kunstneren Finn Reinbothe, der blev valgt efter en konkurrence. Monumentet er delt i tre rum. Et til større ceremonier, et for de udsendte med navne på alle de steder, hvor der har været udsendte, og endeligt et særligt rum til minde og refleksion for de efterladte til omkomne udsendte i dansk tjeneste. Det sidste har en helt særlig plads. Det er et delvist lukket ottekantet rum, hvor navne på de omkomne står på væggen. Her er der plads til at minde og sørge uden at være til fuld offentlig beskuelse.

Monumentet er placeret i Prinsessens Bastion på Kastellet i København. Det indvies på flagdagen den 5. september af Hendes Majestæt Dronningen under overværelse af medlemmerne af den kongelige familie og indbudte repræsentanter fra alle de myndigheder, der har udsendt danskere.

Man kan se mere om mulighederne for at overvære indvielsen på flagdagsportalen. Her er også en video, hvor formanden for komiteen bag monumentet, tidligere forsvarschef Jesper Helsø, fortæller om tanken bag monumentet. Der er ligeledes informationer om monumentet på Kastellets hjemmeside.